Zpět na blog
Success stories

Z obyčejné dívky k programátorce

Skillmea
22.08.2016
6 minut čtení
Z obyčejné dívky k programátorce
Ahoj, jmenuji se Alexandra a jsem programátorka. Jak je to možné? Vždyť jsem jen holka…

Ve světě převládá obecný názor, že dívka není schopna být programátorkou. Proto bych nejprve chtěla toto tvrzení vyvrátit. Zná někdo Adu Lovelace? Je považována za  první programátorku . Pracovala na Babbageově univerzálním počítači.

Nebo co ENIAC? První elektronický univerzální počítač. Kdo ho naprogramoval? Tyto dámy:

ENIAC programátorky
A co bylo vlastně náplní jejich práce? Oh, nic důležitého, jen počítaly balistické trajektorie pro dělostřelectvo a jiné těžké zbraně (jako bomby), aby dopadly přesně na určené místo. Adele Goldstine (vpravo) dokonce napsala příručku pro programování ENIAC. Nemyslím si, že tyto dámy jsou nějak známé. Ale měly by být!

Margaret Hamilton byla vedoucí softwarovou inženýrkou pro kosmický program Apollo. Ze současnosti nám může jako dobrý příklad sloužit  Marissa Mayer . Byla první ženskou počítačovou inženýrkou v Google a nyní pracuje pro Yahoo! jako prezidentka a ředitelka obchodní společnosti.

Jeden z důvodů obecného názoru, že ' programování je pouze pro muže ' může být to, že za posledních 20-30 let bylo vydáno mnoho počítačových her určených pro chlapce. Například Heroes of Might and Magic, Battlefield… Jejich kontextem byly bitvy, armády, strategie a jiné podobné věci, které teenagerku vůbec nezajímají. A tak většinou kluci od útlého věku začali trávit spoustu času hraním počítačových her as počítači jako takovými, naučili se podvádět a manipulovat se zdrojáky a tak začali tvořit vlastní programy.

Během gymnázia jsem byla nezajímavá osoba. Nechtěla jsem skončit někde v kanceláři s 8hodinovým pracovním časem a věděla jsem, že si chci organizovat čas podle sebe a cestovat. Proto jsem měla 2 možnosti:  studovat cizí jazyky , což jsem nepokládala za dostatečné, nebo, jak mi vždy navrhoval můj přítel,  studovat  Aplikovanou  informatiku  na Fakultě matematiky, fyziky a informatiky. Přesně jak studoval on. Musím říct, že když jsem se rozhodla pro AIN na Matfyzu, můj přítel mi ze začátku velmi pomáhal. Občas pro mě napsal nějaký milý program jako například tento:
<3 coding
Také mi vyprávěl hodně o předmětech, projektech, úkolech a jiných podobných věcech, kterými si musel ve škole projít. Zjistila jsem, že to tam vůbec není tak náročné a že učitelé a profesoři jsou velmi přístupní a ochotní. Věděla jsem, do čeho jdu a co mě čeká, co mě docela povzbudilo.

Také jsem si uvědomila, že kdyby  umím programovat , byla by to dobrá příležitost pracovat remote, mít flexibilní pracovní dobu, dělat a učit se stále něco zajímavého a nového a  dělat 'magii' , kterou mnoho lidí neví. Žádná rutinní robota. Přestože je zde i další důvod, a to lepší finanční ohodnocení, ale snažím se, aby byly peníze pro mě side effect.

Protože jsem díky příteli věděla, o čem bude studium aplikované informatiky (nic těžkého, ale časově náročnějšího), rozhodla jsem se pro Matfyz. Učitelé jsou opravdu velmi nápomocní a ochotní. Ale mým jediným záměrem nejsou známky. Jak jsem již zmínila, ráda bych pracovala remote, s patřičným finančním ohodnocením as flexibilním pracovním časem. Proto využiji každý školní projekt, abych se naučila něco nového, co firmy a aktuální pracovní trh potřebuje. Snažila jsem se být proaktivní nejvíce, jak jen to jde. Někdy se cítím jako tato holčička na obrázku:

Pomocí zvědavosti a trpělivosti se to dá všechno zvládnout a naučit. I díky předmětům ve škole jsem se zlepšila v programování jako takovém a naučila jsem se mnohé všeobecné computer-science znalosti. Ve zkratce, připravovala jsem se na to, že za pár měsíců budu pracovat jako  programátorka .

Jelikož mi byl přítel inspirací, také jsem se chtěla zaměstnat po prvním ročníku studia jako  JavaScript/React developer . Už půl roku předem jsem hledala vhodnou pracovní nabídku na různých jobboard stránkách a když jsem ji konečně našla, věděla jsem co mám udělat. Myslela jsem si: Moje žádost o zaměstnání bude muset být asi velmi speciální, neboť určitě se jim tam nějací lidé hlásí. Víte co? Moji žádost jsem naprogramovala v JavaScriptu jako single-page aplikaci a publikovala online.

Nyní pracuji pro  Learn2Code,  programuji v JavaScriptu a React-e a učím se pracovat is jinými knihovnami jako například Redux, react-router…

Na závěr bych vás chtěla povzbudit. Opravdu  nezáleží jestli jsi kluk nebo holka . Věř si, buď trpělivá/ý (což je asi nejdůležitější), zvědavá/ý, nevzdávej se, buď proaktivní/y nejvíc jak se jen dá a  přijímej každodenní výzvy, které ti programování nabízí .


Autorkou blogu je Alexandra Nyitraiová a tento článek vznikl na základě její přednášky na  Rails Girls Bratislava . Anglický originál najdeš na Alexině osobním blogu .



Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách