Zpět na blog
Vzdělávání

Jak se stát Python programátorem

Skillmea
06.02.2022
13 minut čtení
Jak se stát Python programátorem
Pokud čtete tento článek, pravděpodobně to znamená, že jste se rozhodli nebo se rozhodujete zahájit kariéru v Pythonu a chcete se stát Python programátorem/kou.

Záměrem tohoto návodu je poskytnout vám představu o ekosystému programovacího jazyka Python a pomoci vám při učení. Upozorňujeme, že níže uvedený seznam je dosti komplexní a položky nejsou uvedeny v přesném pořadí. Nemusíte se učit vše, co je uvedeno v článku. Nicméně vědět, co nevíte, je stejně důležité jako vědět (něco) dělat. 🙃

Tento článek se pokusí dát vám odpovědi na většinu otázek o kariéře Python developera. Než začneme, podívejme se, proč byste se měli naučit Python.

Proč se učit Python?

Python získal prestižní ocenění TIOBE Programming Language of the Year za rok 2021. Pokud jste dosud o TIOBE indexu neslyšeli, jedná se o indikátor popularity programovacích jazyků. Index se aktualizuje jednou za měsíc. Hodnocení jsou založena na počtu vývojářů v daném jazyce na celém světě, kurzů a také poskytovatelů třetích stran. K výpočtu hodnocení se používají oblíbené vyhledávače jako Google, Bing, Yahoo!, dále Wikipedia, Amazon, YouTube a Baidu. Index TIOBE v žádném případě není o nejlepším programovacím jazyce nebo jazyce, ve kterém bylo napsáno nejvíce řádků kódu.

Python je skvělý jak pro začátečníky v programování, tak pro zkušené programátory. Python navrhl Guido van Rossum a poprvé se objevil v roce 1991. Pokud jste úplní začátečníci, Python se umíte naučit velmi rychle. Psaní kódu v Pythonu je podobné běžnému psaní. Začátečnickou programátorskou větu "Hello World" v něm napíšete jen pomocí jednoho řádku kódu:
print("Hello World") 

Porovnejme si to s například s Javou:
class HelloWorld {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello, World!"); 
    }
}
nebo s jazykem C:
#include <stdio.h>
int main() {
   // printf() displays the string inside quotation
   printf("Hello, World!");
   return 0;
}
Pro začínající programátory je tedy i kvůli přehlednosti kódu Python velmi doporučen. Dalšími faktory jsou rostoucí popularita jazyka a komunita a využitelnost jazyka v mnoha oblastech. Python je open source, a co je možná důležitější, multiplatformový jazyk, což znamená, že jej lze spustit na Macu, Windows, Linuxu a Raspberry Pi.

K čemu se používá programovací jazyk Python?

Na rozdíl od HTML, CSS a JavaScriptu, které jsou považovány za stavební bloky internetu, Python je univerzální programovací jazyk, což znamená, že jej lze použít nejen pro vývoj webu, ale také pro vývoj softwaru, psaní systémových skriptů a v neposlední řadě pro data science.

Jak jsme již zmínili výše, Python vytvořil Guido van Rossum v roce 1991 a jeho záměrem bylo pomoci vývojářům psát jasný, logický kód a tato filozofie z něj učinila jeden z nejpopulárnějších programovacích jazyků.

Verze Pythonu 2.0 přenesla jazyk do jeho moderní podoby na začátku 21. století. Ve své podstatě však zůstává stejný. Pythonovský kód používá objektově orientované paradigma, takže je obvykle výbornou volbou pro velké projekty i menší programy.

Index balíků Python (PyPi) zobrazuje tisíce modulů třetích stran pro Python. Pojďme si trochu blíže posvítit na využití Pythonu pro jednotlivá odvětví.

Webové aplikace

Role Pythonu při web developmentu může zahrnovat odesílání údajů na servery a ze serverů, zpracování dat a komunikaci s databázemi, směrování URL a zajištění bezpečnosti. Python nabízí několik frameworků vhodných pro webový vývoj. Mezi nejvíce používané patří Django a Flask.

Na internetu existují tisíce webových stránek vytvořených v Pythonu. Mnoho současných technologických společností si volí Python jako back-end platformu pro své weby. Například Instagram používá Python na backendu, stejně tak Google využívá Python ve svém tech stacku.

Webstránka streamovací služby Spotify je postavena na WordPressu, Spotify aplikace je vyrobena s použitím Pythonu. Backend Spotify sestává z mnoha vzájemně závislých služeb, které jsou propojeny vlastním protokolem zpráv přes ZeroMQ. Přibližně 80 % těchto služeb je napsáno v jazyce Python.

Dalšími velkými webovými službami používajícími Python jsou Netflix, Uber, Dropbox nebo Pinterest. Jedná se o velké weby s miliony uživatelů. Proč tedy nepoužít Python i na tvůj projekt?

Datová analýza a machine learning

Python se v současnosti využívá ke zpracování velkého množství dat, datové analýzy, machine learningu či deep learningu. Python se stal standardem ve světě data science, což umožňuje analytikům a jiným odborníkům používat jazyk k provádění složitých statistických výpočtů, vytváření vizualizací údajů, vytváření algoritmů strojního učení, manipulaci a analýzu údajů a provádění dalších úkolů souvisejících s daty.

Python má také řadu knihoven, které umožňují programátorům psát programy pro analýzu dat a strojní učení rychleji a efektivněji, jako například TensorFlow aa Keras. Více o tomto tématu si přečtěte v našem článku o nástrojích pro dátovú analýzu.

Testování softwaru a prototypování

Při vývoji softwaru může Python pomáhat při úkolech, jako je sledování chyb a testování. Pomocí Pythonu mohou vývojáři automatizovat testování nových produktů nebo funkcí. Populární nástroje pro testování softwaru zahrnují Robot framework, Pytest či Nose2.
Velmi silnou stránkou Pythonu je také možnost rychlého prototypování. Umíte si ověřit, zda váš nápad funguje v Pythonu. Implementace je možná iv jiném jazyce, pokud je k tomu vhodnější.


Automatizace a scriptování

Pokud zjistíte, že vykonáváte nějaký úkol znovu a znovu, můžete pracovat efektivněji, pokud ji zautomatizujete pomocí Pythonu. Psaní kódu používaného k vytváření těchto automatizovaných procesů se nazývá skriptování. Ve světě programování lze automatizaci použít ke kontrole chyb, konverzi souborů, provádění jednoduché matematiky a odstraňování duplikátů v údajích.
Python mohou dokonce používat i relativní začátečníci k automatizaci jednoduchých úkolů na počítači, jako je vyhledávání a stahování online obsahu (web scraping), sledování akciových trhů a cen kryptomen nebo odesílání e-mailů a textů v požadovaných intervalech.

Co potřebuje vědět Python developer?

Python se může jevit jako jednoduchý jazyk, ale má různé komponenty a prvky. Abyste se dostali na správnou cestu, měli byste vědět, čemu dát při učení přednost. Pokud se tedy chcete stát Python developerem/kou, potřebujete získat některé dovednosti. Pojďme se podívat, které to jsou.

Python
Je to logické. K tomu, abyste se stali Python vývojářem, budete muset ovládat programovací jazyk Python. Na začátek se budete muset naučit základní pojmy v Pythonu, včetně objektově orientovaného programování, základní syntaxe Pythonu, sémantiky, primitivních datových typů a aritmetických operátorů. Python byl navržen pro čitelnost a má určité podobnosti s anglickým jazykem s vlivem matematiky.

Python knihovny
Jako open source komunitní programovací jazyk má Python k dispozici širokou škálu knihoven a jejich používání vám může zjednodušit život a práci Python developera. Různé projekty budou vyžadovat různé knihovny, ale je dobré se seznámit s některými z nejběžnějších včetně Pandas, NumPy, Matplotlib či Scikit-Learn. Python ekosystém obsahuje aktuálně více než 137 000 knihoven.

Python frameworky
Abyste se stali dobrým a efektivním Python programátorem, budete se muset seznámit s Python frameworky. Podobně jako výše uvedené knihovny, to, s čím budete pracovat, bude záviset na vašem konkrétním projektu.

Frameworky vám pomohou dokončit úkol s menším počtem řádků kódu, urychlí vaše pracovní úkoly a postarají se o triviální záležitosti. Primárně existují tři typy Python frameworků: full-stack, mikro a asynchronní frameworky.

Asi nejpopulárnějším full-stack frameworkem je Django, využívané zejména pro vývoj webových aplikací. Mezi mikroframeworky je populární Flask, který je díky svému modulárnímu designu snadno přizpůsobitelný. Asynchronní framework AIOHTTP je framework, který se ve velké míře spoléhá na funkce Pythonu 3.5+, jako jsou async a waits.

ORM knihovny
Pro Python developery je také mimořádně užitečné znát Object Relational Mapper (ORM) knihovny, jako jsou SQLAlchemy nebo Django ORM, které mohou pomoci při konvertování údajů mezi nekompatibilními systémy.

ORM knihovny poskytují vysokoúrovňovou abstrakci relační databáze, což umožňuje vývojářům psát Python kód namísto SQL k vytváření, aktualizaci, čtení a odstraňování údajů a schémat v jejich databázi.

Python programátor by měl mít základní znalosti o ORM knihovně jako SQL, protože ORM knihovny zefektivňují a zrychlují práci.

Front-end technologie
Python developeři často pracují na vývoji na straně serveru (backend), ale jako součást vývojářského týmu mnoho Python developerů pomáhá i frontendistům a musí tedy spolupracovat s front-end týmem.

Technologie jako HTML5, CSS3 a JavaScript/jQuery nejsou nezbytností pro Python vývojáře. Avšak pokud můžete, pokuste se o ně získat základní znalosti a oni vám umožní pochopit, jak věci fungují a co lze pomocí nich vytvořit. Jejich znalost vám pomůže lépe pochopit uživatelské rozhraní a vizuální estetiku aplikací.

Verzování
Vývojáři se každý den zabývají obrovským množstvím dat, různými verzemi kódu. Proto vám znalost v softwaru pro správu verzí, jako je Git pomůže udržet si pořádek a efektivitu. Chcete-li implementovat kontrolu verzí kódu, měli byste se naučit používat i GitHub a jeho pojmy jako push, pull, fork a commit.

Testování
Žádný vývojář není dokonalý, všichni děláme chyby. Testování kódu pomáhá zachytit tyto chyby nebo se vyhnout jejich implementaci do produkce. Testování je proto při vývoji softwaru velmi důležité. Populární frameworky a knihovny pro testování pythonovského kódu jsou Pytest, Robot framework, PyUnit či Nose2.

Závěr
Chcete-li se stát Python programátorem, musíte umět programovat. Pokud budete postupovat podle výše uvedené kariérní cesty, jste na cestě k úspěchu. Vždy se rozvíjejte a snažte se dozvědět o nových knihovnách a frameworkech.

Jako začátečník na nic nečekejte a zkuste něco v Pythonu napsat. Doporučujeme malé hry, které jsou jednoduché, jejich rozsah je malý a začátečník je dokáže dokončit. Takže začněte s malými věcmi a nedělejte se dělat chyby.

Neomezujte své znalosti na teorii, místo toho je implementujte co nejdříve do praxe. Pracujte na vlastních projektech a vytvořte zajímavé portfolio. Při dodržení tohoto všeho vás žádná překážka nemůže zastavit v tom, abyste se stali Python developerem. Držíme palce 🤞
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Co je Spring framework a jak začít
Vzdělávání
28.01.2022
Skillmea

Co je Spring framework a jak začít

Spring usnadňuje vývoj enterprise aplikací, což jej činí první volbou u projektů libovolné velikosti. Vývoj Springu začal, když bylo velmi komplikované vyvíjet enterprise aplikace v enterprise edici Javy. Tvůrci Springu toto využili a vytvořili nástroj, který je vysoce používaný. Domovská stránka je http://spring.io/.  V sekci projects uvidíš, že Spring obsahuje spoustu projektů. Jako například Spring Boot, který nám zjednodušuje práci se Springem. Spring Framework - je projekt, který obsahuje základní core funkce. Projektů je mnoho a každý se soustřeďuje na nějakou oblast vývoje aplikací. ZačínámePokud ses rozhodl učit se Spring, tak jako první si vytvoříme základní projekt, který bude obsahovat závislosti, které budeme používat. Navštivme stránku https://start.spring.io/, na které najdeme spring initializr. Tímto způsobem si vyklikáme, jaké závislosti potřebujeme a initializr nám vytvoří strukturu projektu. Samozřejmě lze v průběhu vývoje různé závislosti měnit. Vyplníme group a artifact, podle toho, jak si zvyklý používat balíky. Vpravo máme tlačítko ADD DEPENDENCIES, na které klikneme:[Image]Pokud ses rozhodl vyvíjet webovou aplikaci, tak si vyber potřebné závislosti, to vše závisí na tom, co jdeš dělat. Já jsem se rozhodl, že jdu dělat webovou aplikaci, která bude používat Hibernate a databázi budu mít v paměti. Zaklikni: • Spring Web – budeme vyvíjet webová aplikaci[Image] • JPA – objekty budeme mapovat na databázi [Image] • H2 – jako databázi budeme používat H2 databázi, pro kterou nepotřebujeme instalovat databázový server, neboť pracuje v paměti [Image] • Actuator – monitorování aplikace [Image] Nyní dáme vygenerovat projekt. Vygeneruje se nám zip soubor, jehož obsah vyextrahuj na místo, kde chceš, aby byl tvůj projekt umístěn. Tento soubor nyní otevřeme v IDEi.[Image] Otevření projektu Otevřeme si vývojové prostředí a dáme otevřít projekt ze zdrojového kódu a vybereme námi vygenerovaný projekt. Na pozadí se budou stahovat závislosti, tak musíš chvíli počkat. Maven Pokud jsme například zvolili web, tak máme v pom.xml souboru web starter. Když se tato dependency stáhne, tak má v sobě také pomko a také dependency, které se nám stáhnou také. Tedy na to, abychom rozjeli všechny dependency, které jsou potřebné pro spring web, nemusíme je dávat do našeho pomka sami – tyto závislosti se nám stáhnou automaticky, protože jsme je zdědili. Pokud chceme pracovat s knihovnou Hibernate, tak ji nezadáváme do pomka, ale místo toho tam máme starter jpa a tento nám přitáhne i Hibernate. Takže na pozadí se děje spousta věcí, které sami nevidíme. Závěr Nyní jsi připraven skočit do vývoje Spring aplikací a učit se, učit se, učit se. Pokud se při něčem zasekneš, zkus podívat naše online kurzy Spring framework nebo Spring Boot.
Porovnání softwaru: DaVinci Resolve vs. Final Cut vs. Premiere Pro
Vzdělávání
15.01.2022
Skillmea

Porovnání softwaru: DaVinci Resolve vs. Final Cut vs. Premiere Pro

DaVinci Resolve je dobře známý jako robustní platforma pro color grading a korekci barev. Zatímco Premiere Pro je vysoce respektovaný NLE editor (non-linear editor). Premiere Pro je také plně integrován s dalším softwarem Creative Cloud od Adobe, včetně: Photoshop, Illustrator, Audition a nejvíce s After Effects. Dalším hráčem na trhu editování a tvorby videa je Final Cut Pro X od Apple. Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro a stále populárnější DaVinci Resolve soupeří o pozornost dnešních video editorů. Podívejme se na výhody a nevýhody jednotlivých programů a sami se rozhodněte, jak každý z nich bude mít vliv na váš pracovní workflow a zvýšení produktivity. 🌍 Celkový přehledZačněme všeobecným pohledem na každou platformu a na to, co ji v tomto srovnání odlišuje od ostatních. DaVinci Resolve Firma Blackmagic Design přeměnila DaVinci Resolve z aplikace na color grading na výkonnou aplikaci pro postprodukci videa. Resolve se snaží spojit rychlost Final Cut se známými konvencemi Premiere Pro. Stránky Cut a Edit vám umožňují zvolit si svůj přístup k úpravám. Dokonce přidali externí hardware, aby do procesu střihu vnesli tradiční pocit „pásky“. Následuje grafika založená na nodech, efekty a třídění barev. Barevné nástroje DaVinci Resolve jsou vysoko nad konkurencí a přinášejí opravdu vynikající výsledky. Zvuk Fairlight dává editorům možnost pracovat na svém zvuku přímo v aplikaci. Final Cut Pro S Final Cut Pro X nabízí Apple nejneortodoxnější řešení v této skupině programů. Apple ve svém přístupu k úpravám považuje video za „údaje“ a ne za „filmové klipy“. Nástroje pro organizaci, klíčová slova a protokolování umožňují editorům efektivně a rychle organizovat obrovská množství záznamu. Magnetická časová osa zdůrazňuje spíše vztahy mezi klipy než celkovou časovou osu a efektivně pracuje na zefektivnění každého kroku procesu. Final Cut Pro je rovněž neustále optimalizován pro hardware Apple a rodinu kodeků ProRes. Výsledkem je editor, který se zaměřuje na metadata pro organizaci a rychlost ve střihu i exportu videa. Adobe Premiere Pro Až do verze Final Cut Pro 7, Final Cut Pro a Premiere Pro zaujaly do značné míry podobný přístup k postprodukci. Když Apple radikálně změnil své editační paradigma s příchodem Final Cut Pro X, Adobe se zaměřil na editory, kteří změnu neuvítali. V mnoha ohledech se společnost Adobe zaměřuje na to, aby byla nejběžnějším nástrojem. Známé koncepty, jako jsou koše a stopy, zkušení editoři velmi dobře znají. Ti, kteří pracují s VFX, milují dynamické propojení mezi Premiere Pro a After Effects, které umožňuje projektům přesouvat se mezi různými nástroji Adobe, aniž by je editoři museli exportovat nebo dekódovat. Adobe také obsahuje silnou sadu výkonných zvukových nástrojů v balíku Creative Cloud s Adobe Audition, který pomáhá editorům vyladit zvuk do finální podoby, aniž by opustili ekosystém Adobe. Kromě toho na Premiere Pro naleznete více editorů než na jiných platformách, díky čemuž je skvělou volbou při spolupráci s jinými týmy, vzdělávání a řešení případných problémů.[DaVinci Resolve] 🧩 Rozhraní (interface) DaVinci Resolve DaVinci Resolve používá free-form editor časové osy. Rozděluje je do více sekcí, aby bylo možné snáze najít a pochopit různé části úpravy videa. Bezplatná verze nabízí pět sekcí - Cut & Edit, Fusion, Color, Fairlight a Deliver. Fairlight je místo, kde můžete upravovat zvuk videa. Final Cut Pro Final Cut Pro využívá magnetickou časovou osu, která vše zjednodušuje do jedné stopy a efektivně organizuje. To poskytuje Final Cut Pro výhodu používání zjednodušené časové osy, která usnadňuje novým uživatelům úpravy videa. Nemůžete si ji však přizpůsobit podle svých představ, ale pomocí klipů můžete dělat všechno, jako je slučování, označování, přidávání grafiky a mnohé další. Adobe Premiere Pro Premiere Pro používá časovou osu tradičního nelineárního editoru (NLE) se stopami a hlavami stop. Obsah vaší časové osy se nazývá sekvence a pro lepší organizaci můžete mít vnořené sekvence, podsekvence a dílčí klipy. Časová osa obsahuje také karty pro různé sekvence, což může být užitečné, pokud pracujete s vnořenými sekvencemi. Uživatelské rozhraní je mimořádně konfigurovatelné a umožňuje vám odpojit všechny panely. Můžete zobrazit nebo skrýt miniatury, průběhy, klíčové snímky. Existuje sedm předkonfigurovaných pracovních prostorů, včetně sestavy, úprav, barev a nadpisů. 💾 Organizace mediálních souborů DaVinci Resolve DaVinci Resolve udržuje věci organizované pomocí sekce vyhrazené pro přidávání médií. Karta Media vám umožňuje přidat jakákoli média, která můžete později použít ve videu. Může to být videoklip, obrázek, zvuk nebo cokoliv, co podporuje DaVinci Resolve. Nemůžeme nezmínit dynamické složky, které skvěle fungují pro vyhledávání souborů a jejich třídění. Final Cut Pro Na druhé straně Final Cut Pro vám umožňuje snadno organizovat soubory. Obsahuje možnosti, jako jsou knihovny, události, role a označování klíčových slov při importu médií do Final Cut Pro. Knihovna je místo, kam importujete své soubory a média. Kromě toho, že je jen importujete, můžete klipy také přejmenovat v dávkách a sledovat je všechny na jednom místě. Adobe Premiere Pro Stejně jako tradiční NLE, Premiere Pro umožňuje ukládat související média do zásobníků, které jsou podobné složkám. Stejně jako v případě složek, můžete mít zásobníky v rámci zásobníků. Na položky můžete použít i barevné štítky, ale ne klíčová slova. Panel Knihovny vám umožňuje sdílet prostředky mezi jinými aplikacemi Adobe, například Photoshop a After Effects.[Final Cut Pro X] 🔊 Audio DaVinci Resolve DaVinci Resolve přichází s Fairlight, který představuje významnou konkurenci tomu, co nabízí Final Cut Pro a Adobe Premiere Pro. Fairlight je aplikace zabudovaná do DaVinci Resolve a je k dispozici v samostatné sekci pro všechny potřeby úprav audia (zvuku). Avšak i na kartě Upravit (Edit) můžete provést několik základních úprav zvuku. Fairlight poskytuje kompletní DAW (Digital Audio Workstation) pro úpravu zvuku s různými efekty, nahráváním, mícháním stop a mnoho dalších. Final Cut Pro Final Cut Pro vám umožňuje snadno používat zvuk na časové ose. Ve srovnání s DaVinci Resolve je to nejdůležitější bod Final Cut Pro. Dodává se s širokou škálou bezplatných (royalty-free) audio stop, které můžete použít na své časové ose bez obav z porušování autorských práv. Navíc, když importujete zvuk do Final Cut Pro, automaticky se odstraní většina hluku na pozadí. To znamená, že si můžete vybrat iz rozsáhlé knihovny doplňků, abyste věci dělali rychleji. A co se týká důležitých funkcí, můžete stříhat, mixovat, spojovat a dokonce použít doplněk Apple Logic Pro k získání efektu prostorového zvuku ve vaší audio stopě. Adobe Premiere Pro Audio Mixer v Premiere Pro zobrazuje vyvážení, jednotky hlasitosti (VU), indikátory oříznutí a ztlumení/sólo pro všechny stopy časové osy. Můžete jej použít k úpravám během přehrávání projektu. Nové stopy se automaticky vytvoří, když pustíte zvukový klip na časosou osu a můžete určit typy jako Standard, Mono, Stereo, 5.1 a Adaptive. Máte-li nainstalován Adobe Audition (aplikace v Creative Cloud), můžete mezi ním a Premiere Pro přepínat zvuk a využívat pokročilé techniky, jako je adaptivní redukce šumu, parametrický ekvalizér, automatické odstranění kliknutí, studiový reverb a komprese. 🎨 Color grading DaVinci Resolve Pokud jde o color grading, DaVinci Resolve je absolutní špička. Pokud se víc zajímáte právě o barvení videa, DaVinci Resolve může být pro vás ideálním nástrojem. Nabízí širokou škálu rozsáhlých a pokročilých nástrojů pro úpravu barev. DaVinci Resolve původně začal jako nástroj pro korekci barev, takže je jistě nejlepší ve své třídě. Final Cut Pro Final Cut Pro přichází se sadou nástrojů pro korekci barev a color grading. Patří mezi ně sada nástrojů, jako jsou křivky, LUT, barevná kolečka a mnoho dalších presetů. Dokonce ani s těmito funkcemi se třídění barev ve Final Cut Pro nepřibližuje tomu, co nabízí DaVinci Resolve. Adobe Premiere Pro Premiere Pro obsahuje nástroje Lumetri Color. Jsou to funkce pro profesionální color grading, které dříve existovaly v samostatné aplikaci SpeedGrade. Nástroje Lumetri podporují 3D vyhledávací tabulky (LUT) pro výkonný a přizpůsobitelný vzhled. Nástroje nabízejí pozoruhodné množství manipulace s barvami spolu s velkým výběrem vzhledu filmu a HDR. K dispozici jsou také předvolby úprav Sytost, Vibrance, Faded Film a Sharpen. Nejpůsobivější jsou možnosti Curves a Color Wheel. Program obsahuje pracovní prostor určený pro úpravu barev.[Adobe Premiere Pro] 🚀 Motion Graphics DaVinci Resolve DaVinci Resolve má samostatnou část věnovanou pohyblivé grafice s názvem Fusion. Jelikož se jedná o pokročilý nástroj, může vyžadovat určitou dávku trpělivosti a zaškolení, abyste pochopili, jak se s ním pracuje a jak funguje. Aplikaci však není třeba instalovat aplikaci samostatně. S Fusion integrovanou do DaVinci Resolve můžete snadno vytvářet a přesouvat věci a přitom zůstat v DaVinci Resolve. Final Cut Pro Pokud jde o Final Cut Pro, nenabízí speciální možnost pro pohyblivou grafiku. Namísto toho ji můžete vytvořit pomocí Apple Motion. Je jednoduchý na používání a obsahuje všechny možnosti, které potřebujete k vytvoření základní grafiky. Získáte výhodu výběru z široké škály pluginů a šablon pro vytváření pohyblivé grafiky mnohem jednodušší. Adobe Premiere Pro Pokud jde o pohyblivou grafiku, v Creative Cloudu od Adobe je jasnou volbou číslo jedna After Effects, což je ale samostatná aplikace. After Effects je „industry standard“ pro pohyblivou grafiku a jeho kompatibilita a propojení s Premiere Pro je vynikající. Musíte se však naučit ovládat novou aplikaci, což vyžaduje určitý čas a dovednosti. 💰 Cena a dostupnosť DaVinci Resolve DaVinci Resolve je k dispozici zdarma nebo v komerční verzi (DaVinci Resolve Studio), která stojí 295 USD – jednorázový poplatek. Bezplatná verze DaVinci Resolve je dostatečná i pro ty nejzkušenější profesionální editory. DaVinci Resolve je k dispozici pro Windows, Mac i Linux, což mu dává výhodu oproti Final Cut Pro i Adobe Premiere Pro. Final Cut Pro Final Cut Pro stojí jednorázový poplatek 299 USD, který se následně přiřadí k vašemu Apple ID a lze jej nainstalovat na více počítačů. Final Cut Pro je k dispozici pouze pro počítače Mac, takže pokud žádný nevlastníte, musíte si jej koupit také. Adobe Premiere Pro Adobe používá model předplatného (subscription) pro všechny své Creative Cloud aplikace a ceny jsou různé. Jen Premiere Pro vás bude stát 23,99 Eur měsíčně. Případně je možné objednat si celý Creative Cloud balíček se všemi aplikacemi (včetně After Effects, Photoshop, Illustrator, InDesign apod.) v ceně 59,99 Eur měsíčně. Není však možné objednat program a mít k němu časově neomezený přístup, je třeba platit měsíční poplatek. Záver Každý z nástrojů pro střih videa má své silné stránky: Premiere Pro je nejpoužívanější, Final Cut Pro X je nejrychlejší a DaVinci Resolve obsahuje „vše v jednom“. Mějte také na paměti, že vývojáři těchto produktů v Adobe, Apple a Blackmagic Design neustále přinášejí nové aktualizace s vylepšeními. Naučte se důkladně jednu z těchto aplikací a ve světě editování videa se určitě neztratíte.
8 nejpopulárnějších programovacích jazyků pro vývoj her
Vzdělávání
28.12.2021
Skillmea

8 nejpopulárnějších programovacích jazyků pro vývoj her

Tvorba her je tvůrčím úsilím, které vyžaduje technologické znalosti. Herní vývojáři musí znát programovací jazyky, které splňují určitá specifika. Většina tvůrců her měla problém vybrat ideální programovací jazyk pro vývoj her. Je možné použít programovací jazyky jako C++, Python a jiné. Některým jazykem se však daří lépe než jiným. Výběr programovacího jazyka pro herní vývojáře závisí na typu hry (konzole, počítač nebo mobil) a míře interaktivity. V tomto článku představíme top 8 programovacích jazyků pro vývoj her. Podle výzkumné zprávy od Market Research Future (MRFR), „Informace o trhu s videohrami podle herního zařízení, podle typu hry, podle koncového uživatele a regionu – prognóza do roku 2027“ byl videoherní trh oceněn na 155,9 miliard v roce 2019 a velikost odvětví má růst ročním tempem 14,5% do roku 2026. Dominantní hráči na videoherním trhu jsou Ubisoft Entertainment, Electronic Arts, Qualcomm Wireless Communications Technologies, Nintendo nebo Activision Blizzard. 1. C# C# je v současnosti jedním ze známých programovacích jazyků pro použití v různých herních enginech. Je to jeden z nejpopulárnějších programovacích jazyků mezi herními vývojáři. Jedním z důvodů, proč je C# tak užitečný a populární jazyk pro vývoj her, je XNA vyvinutá společností Microsoft přesně pro tento účel. XNA framework je ideální pro vytváření her na Windows a Xbox. Navíc v herních enginech Unity3D a Xamarin lze vytvářet hry na všechny platfory včetně iOS, Android, PlayStation a Windows. Populární hry vyvinuté pomocí C# zahrnují Pokemon Go a Super Mario Run. 2. C++ Není žádným překvapením, že C++ je jedním z nejlepších jazyků pro vývoj her, zejména proto, že je to populární a flexibilní řešení. C++ je známý svou vysokou úrovní abstrakce, která umožňuje mít přesnou kontrolu nad tím, jak hardware počítače interaguje s kódem. C++ také poskytuje podrobnější kontrolu nad tím, jak systém zpracovává grafiku, což hraje v herním průmyslu velmi důležitou roli. Další klíčovou výhodou používání C++ je, že vám umožňuje optimalizovat speciální části herního designu a dát jim jejich vlastní abstrakce. Je to podobné, jak dát specifickým prvkům hry vlastní infrastrukturu a zdroje.  Tato úroveň podrobného vývoje her je u mnoha jiných jazyků náročná, ne-li nemožná. C++ byl použit k vytváření populárních her jako StarCraft, Football Pro nebo Counter-Strike. 3. Java I když Java neposkytuje stejnou úroveň ovládání jako C++, mnozí považují Javu za nejlepší jazyk pro vývoj her. Popularita Javy je částečně způsobena její jednoduchostí použití, což z ní činí skvělé řešení pro mnohé nové herní vývojáře. Java komunita také poskytuje velkou sbírku nástrojů a jiných open-source řešení. Díky tomu je vývoj her mnohem rychlejší, zvláště proto, že můžete najít kód, který již byl napsán k použití ve vaší hře. Ve srovnání s C++ nabízí Java jednoduché psaní, ladění, učení a kompilování. Hry, jako například Mission Impossible III, Minecraft, FIFA 11 a Ferrari GT 3: World Track, byly všechny vytvořeny pomocí Javy. 4. JavaScript Pokud jde o vývoj online her, jen málo jazyků je lepších než JavaScript. JavaScript si dobře rozumí s HTML i CSS, což usnadňuje vývoj her pro více platform. Někteří programátoři považují JavaScript za pohodlné všestranné řešení, protože jej můžete použít k vytváření animací a interaktivních prvků. Online komunita JavaScriptu je také obrovská, takže můžete najít řadu předem navržených prvků, které můžete použít ve svých vlastních hrách. JavaScript je jazyk, který stojí za herními hity jako American Girl, Angry Birds a Aquaria. Chcete-li začít s jazykem, vyzkoušejte náš kurz Dělej hry v JavaScriptu. 5. Python Ačkoli není tak populární jako Java nebo C++, Python sa používá na vývoj her. Jeho knihovna PyGame je vhodná pro vývojáře, snadno se používá k vytváření her a umožňuje vývojářům rychle vytvářet prototypy her. Kromě toho, stejně jako Java a C++, i Python běží na principech OOP. Jeho jednoduchá křivka učení činí z Pythonu oblíbenou možnost pro mnohé začínající herní vývojáře. Některé populární hry vytvořené pomocí Pythonu zahrnují Battlefield 2, Disney's Toontown Online, Eve Online a Frets on Fire. 6. HTML5 HTML není programovací jazyk, ale přesto je v našem žebříčku. HTML5 je jednou z nejlepších možností  pro herní vývojáře pro vytváření aplikací a her pro různé platformy a prohlížeče. Dále jej lze snadno používat s JavaScriptem. HTML5 je široce preferováno pro vývoj her pro své špičkové herní enginy. Herní frameworky včetně Construct 2, ImpactJS, Phaser, Turbulenz a Booty5 převzaly zodpovědnost za proces vývoje her v HTML5. Některé populární hry vytvořené pomocí HTML5 zahrnují Cookie Clicker, Gods Will Be Watching, World Cup Penalty 2018. 7. UnrealScript Unreal Engine vyvinul programovací jazyk UnrealScript nebo UScript. Stejně jako Java, i UnrealScript je objektově orientován bez vícenásobného dědění. Hlavní herní platformy včetně Windows, Android, Linux a Playstation používají UnrealScript. V roce 2014 však Epic Games oznámily, že Unreal Engine 4 nebude podporovat UnrealScript. Některé populární hry vyvinuté pomocí UnrealScript zahrnují Advent Rising, America's Army, The Wheel Of Time, Batman-Arkham Knight a jeho série. 8. Lua Lua je lehký, vysokoúrovňový a multiplatformový programovací jazyk, který se snadno spouští, díky čemuž je zábavné a efektivně jej používat pro vývoj videoher. Může být navržen tak, aby se dal vložit do mnoha aplikací, díky čemuž je pro vývojáře a hráče pohodlné upravovat hru. Herní enginy, jako například Gideros mobile, Corona SDK a CryEngine, používají Lua jako svůj primární programovací jazyk. Některé populární hry vyvinuté pomocí jazyka Lua jsou Age of Conan, American Girl, Angry Birds a Aquaria. Zajímá tě herní vývoj a chceš se mu začít věnovat? Určitě si prohlédněte některé z našich kurzů věnované právě tvorbě her v Unity3D, JavaScriptu či GameMaker Studio.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách