Zpět na blog
Novinky

Toto je Pantone farba roka 2024

Marián Kristeľ
10.12.2023
2 minuty čtení
Toto je Pantone farba roka 2024
Spoločnosť Pantone predstavila farbu roka 2024. Je ňou Peach Fuzz, známa aj ako Pantone 13-1023. Jemná broskyňovobéžová, ktorá symbolizuje ľudský súcit a spojenie.
Peach Fuzz, farba roka 2024. Zdroj: Pantone
Peach Fuzz, farba roka 2024. Zdroj: Pantone

„V čase nepokojov v mnohých aspektoch života je naša potreba starostlivosti, empatie a súcitu čoraz silnejšia, rovnako ako naše predstavy o pokojnejšej budúcnosti. PANTONE 13–1023 Peach Fuzz je teplý a útulný odtieň zdôrazňujúci túžbu po spolupatričnosti s druhými a pocite útočiska. Pri hľadaní odtieňa, ktorý odráža vrodenú ľudskú túžbu po blízkosti a spojení, sme si vybrali farbu vyžarujúcu teplo a modernú eleganciu, spájajúcu mladistvé s nadčasovým.“ uviedla Leatrice Eisemanová, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute vo vyhlásení spoločnosti.
Farba roka 2024, zdroj: Pantone
Farba roka 2024, zdroj: Pantone

Minulé farby roka

Pred Viva Magenta bola farbou roka Pantone pre rok 2022 Very Peri, brčálovo modrá, o ktorej spoločnosť povedala, že by mala prejavovať „bezstarostnú sebadôveru a odvážnu zvedavosť“. V roku 2021 bola farbou roka kombinácia Ultimate Grey a Illuminating, čo bol jasne žltý odtieň. A farbou roka 2020 bola klasická modrá, odtieň, ktorý má stelesniť túžbu „po spoľahlivom a stabilnom základe, na ktorom sa dá stavať, keď prekročíme prah novej éry“.

Čo je Pantone?

Spoločnosť so sídlom v Carlstadte, New Jersey, je známa predovšetkým vytvorením Pantone Matching System, štandardizovaného indexu farieb, ktorý začal ako nástroj pre komerčnú tlač a teraz sa používa pre grafický dizajn, módny dizajn a dizajn produktov, pretože umožňuje tvorcom a výrobcom. po celom svete porovnávať a porovnávať odtiene v rámci jednotného systému. V súčasnosti sa systém zhody farieb Pantone používa ako digitálny a nedigitálny zdroj.

„Pantone poskytuje univerzálny jazyk farieb, ktorý umožňuje značkám a výrobcom kritické rozhodnutia týkajúce sa farieb v každej fáze pracovného toku,“ píše spoločnosť na svojej stránke. Farebný jazyk Pantone podporuje všetky priemyselné odvetvia, ktoré si uvedomujú farby; textil, odevy, krása, interiéry, architektonický a priemyselný dizajn, ktorý zahŕňa viac ako 10 000 farebných štandardov pre rôzne materiály vrátane tlače, textílií, plastov, pigmentov a náterov.
Marián Kristeľ
Mám na starosti marketing a operations v Skillmea | (spolu)organizujem programátorský workshop Rails Girls Bratislava | ambasádor EU Code Week na Slovensku

Mohlo by tě zajímat

Threads: novinka mezi sociálními sítěmi
Novinky
11.07.2023
Tím Skillmea

Threads: novinka mezi sociálními sítěmi

Textová sociální síť Threads je novinkou od společnosti Meta. Uživatelům Instagramu nabízí oddělený prostor pro sdílení textových příspěvků a vedení veřejných konverzací. Cílem Threads je přinést to nejlepší, co Instagram nabízí – spojování miliard lidí přes fotografie a videa – a rozšířit to na text. Vytvořit pozitivní a kreativní místo, kde můžete svobodně vyjádřit své nápady, sledovat a spojit se s přáteli a tvůrci, kteří sdílejí vaše zájmy. Do této aplikace se již zaregistrovalo několik známých osobností, včetně Sarah Jessica Parker, Shakir, Kim Kardashian, Oprah, Jennifer Lopez a Gordona Ramsaya. [Zdroj: Meta] Jak Threads vypadá?Threads je aktuálně dostupná ve stovce zemí, avšak země EU mezi nimi zatím nenajdete z důvodu regulační nejistoty. Mezi zeměmi, kde byla aplikace spuštěna jsou Spojené státy, Spojené království, Austrálie, Nový Zéland, Kanada a Japonsko. Síť Threads je přímo navázána na Instagram, takže přihlásit se do ní mohou pouze vlastníci instagramového konta. Nevýhodou je, že profil nelze deaktivovat bez zrušení účtu na Instagramu. Threads představuje informační kanál, kde se setkáte s příspěvky od lidí, které sledujete a objevíte doporučený obsah od nových a zajímavých autorů. Publikovat můžete textové příspěvky až do 500 znaků, které mohou být doplněny odkazy, fotkami a videi dlouhými až 5 minut. Příspěvky můžete sdílet ve svém příběhu na Instagramu nebo je poslat jako odkaz na jakoukoli jinou platformu. Zuckerberg označil aktuální síť Threads jako počáteční verzi, jejíž časem přibudou nové funkcionality. "Přátelská konkurence Twitteru"Mark Zuckerberg představil Threads jako přátelskou konkurenci Twitteru a zdůrazňuje vazby nové sítě na Instagram. Média se však zaměřila na její podobnost s Twitterem, přičemž někteří aplikaci popisují jako „zabijáka Twitteru“. Za méně než pět dní od svého spuštění si aplikace Threads získala více než 100 milionů uživatelů. Překonala tak rekordy aplikace ChatGPT od Open AI. Již během prvních sedmi hodin od spuštění zaznamenala aplikace 10 milionů uživatelů a tento počet se zvýšil ve čtvrtek ráno na více než 30 milionů. Nicméně, i když dosáhla taková obrovská čísla, stále musí pracovat na dohnání svého hlavního konkurenta. Se 100 miliony uživatelů představuje Threads méně než třetinu z 350 milionů uživatelů Twitteru.
Firefly - AI generátor obrázků od Adobe
Novinky
23.03.2023
Skillmea

Firefly - AI generátor obrázků od Adobe

Adobe před pár dny oznámila spuštění vlastního AI generátoru obrázků. Jedná se o "rodinu kreativních generativních AI modelů", které se jmenují Adobe Firefly. Vydány byly první dva nástroje, které je využívají. Jeden z nástrojů funguje jako DALL-E nebo Midjourney, což umožňuje uživatelům zadat příkaz a AI vytvoří obrázek. Druhý nástroj generuje stylizovaný text – představte si to jako WordArt, který pohání umělá inteligence. Jedná se o rozšíření generativních nástrojů AI, které společnost Adobe představila v aplikacích Photoshop, Express a Lightroom během své loňské výroční konference Max.[Adobe Firefly] Co zatím víme o FireflyFirefly je v beta verzi, nemá stanovenou cenu, má dva výše zmíněné modely pro generování obrázků nebo textových efektů. Model byl vyvinut pomocí stovek milionů fotografií a bude brzy schopen vytvářet obsah v aplikacích Adobe včetně Express, Photoshop, Illustrator a Adobe Experience Manager pomocí textového příkazu (zatím budete muset jít na web Adobe, abyste mohli Firefly používat). Podle Adobe je vše, co je vloženo do jejích modelů, buď chráněno autorskými právy, je licencováno pro trénování modelů nebo je v knihovně Adobe Stock, kterou má Adobe právo používat. Adobe plánuje začlenit tyto generativní nástroje do svých různých aplikací a služeb. Ve Photoshopu bude vytvořena AI, Illustrator bude schopen generovat vektory na ručně nakreslených náčrtech a Premiere Pro umožní změnit color grading nebo styl videa pouze pomocí příkazu. První dva nástroje Firefly jsou od 21. března 2023 dostupné ve veřejné beta verzi. Abyste mohli požádat o přístup, nemusíte být předplatitelem služby Creative Cloud, ale společnost Adobe omezí počet lidí, kteří povolí účast v beta verzi.
Budeme platit za Facebook a Instagram?
Novinky
25.02.2023
Skillmea

Budeme platit za Facebook a Instagram?

Společnost Meta oznámila novou službu placeného ověřování s názvem Meta Verified. Za 11,99 USD měsíčně na webu a 14,99 USD měsíčně na iOS a Android budou moci uživatelé Instagramu a Facebooku získat modrý ověřovací odznak. Meta CEO Mark Zuckerberg oznámil, že účet Meta Verified poskytne uživatelům ověřený odznak, lepší viditelnost na platformách, prioritní zákaznickou podporu a další. Tato funkce byla nejprve zpřístupněna v Austrálii a na Novém Zélandu a do dalších zemí dorazí údajně brzy. Jak získat Meta Verified?Abyste se mohli zaregistrovat pro získání Meta Verified, musíte splňovat tyto podmínky: • minimální požadavky na aktivitu, • mít alespoň 18 let, • odeslat průkaz totožnosti, který se shoduje se jménem a fotografií, kterou máte na Facebooku nebo Instagramu. Meta Verified vypadá velmi podobně jako verze Twitter Blue od Elona Muska za 8 USD/měsíc, ale Meta tvrdí, že neprovede žádné změny na účtech, které byly ověřeny pomocí předchozích požadavků společnosti. Co získáte se službou Meta Verified?Pokud se rozhodnete pro Meta Verified, budete moci využívat tyto funkce: • ověřený odznak na vašem účtu, • monitorovací služba, zda se za vás někdo nevydává, • zvýšená viditelnost a dosah vašeho účtu, například ve vyhledávání a doporučeních, • osobní podporu při problémech s vaším účtem - kontakt na podporu, • exkluzivní samolepky ve stories, • přednost v komentářích. Novinka se testuje v Austrálii a na Novém Zélandu a Meta chce nový produkt přinést brzy i zbytku světa. Zjevným trhem pro tuto službu jsou tvůrci a influenceři, kteří používají platformy Meta, zejména Instagram. Meta říká, že to pomůže novým tvůrcům a dodává, že předplatitelé s menší sledovaností uvidí výraznější vliv na jejich dosah. Budeš využívat Meta Verified? Napiš do komentáře svůj názor na tuto novinku.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách