Zpět na blog
Rozhovory

Baskytarista Filip je srdcem nejen muzikant, ale i zvukař

Martina Baumann
08.03.2021
10 minut čtení
Baskytarista Filip je srdcem nejen muzikant, ale i zvukař
Filip Andel je vášnivý zvukař, milovník hudby a všeho toho, co se kolem zvuku či hudby děje. Jeho život je plný aktivit, pracuje v RTVS, přitom stíhá hrát na baskytaru ve skupině Eufory a ještě si téměř každý den mixuje zvuk a hudbu v nahrávacím programu. Dnes jsme si proto promluvili s muzikantem a zároveň naším lektorem, který vede kurz Základy zvuku, abychom vám přinesli více ze zákulisí zvuku. V následujících řádcích se tak dozvíte něco o samotném kurzu a Filip také prozradí, co znamená práce zvukaře a jak se v ní uplatnit.

V Skillmea máš nový kurz Základy zvuku. Co přesně je to za kurz a pro koho je určen?

Kurz je zaměřen na zcela základy zvuku a zvukařské práce, hovorově zvukariny. Čili, jaká je role zvukariny, co je to zvuk, jak se šíří, přenáší a zpracovává. Kurz je určen primárně začátečníkům, ale také mírně pokročilým, či dokonce pokročilým zvukařům. Účastníci se v něm dozví základní principy, které je třeba chápat a dodržovat při práci se zvukem pro dosažení co nejlepších výsledků.

Čili mohla bych se například přihlásit i já, i když nemám vůbec žádné zkušenosti, ale chtěla bych s takovým něčím nějak začít?

Určitě ano, ovšem je dobré, pokud potenciálního účastníka obor zvukariny alespoň zajímá. Ale není to podmínkou, kurz je veden tak, aby to pochopil i naprostý laik (úsměv).

A jak dlouho trvá? Kolik času je třeba si na něj vyhradit?

Kurz trvá bezmála tři hodiny. Inu, zvuk je opravdu obsáhlé téma. A to jsme teprve na začátku...

Dobře, uděláme si tvůj kurz a co dál? Co vím například po jeho absolvování konkrétně udělat?

Snažil jsem se tento kurz nastavit tak, aby účastník po jeho absolvování dokázal pracovat se zvukem. Minimálně po té technické stránce, což je zhruba polovina nutných schopností. Zbytek je kreativní část a ta je u každého individuální. Jako příklad můžu uvést třeba ozvučení kapel v klubech, nahrávání ve studiu, tvorba videí. Pokud s tím člověk začíná a neumí si dát rady se zvukem, věřím tomu, že po absolvování kurzu se dokáže pohnout dál.

Můžeš nám více prozradit o sobě, o tvé práci, čemu se věnuješ a lze zmínit i nějaké tvé projekty...

Už jako dítě jsem byl fascinován technikou, stroji, elektronikou. V 15-ti jsem přepadl lásce k hudbě, okouzlila mě baskytara na metalovém koncertu kapely Helloween (smích). No a když si zkombinujeme hudbu a technologie, zvuk byl přirozenou cestou, o kterou jsem se začal zajímat. Nejprve jsem vypomáhal ve firmě při ozvučení koncertů, plesů, festivalů. Později jsem pracoval v dabingovém studiu pro Discovery Channel a odtud moje kroky vedly do RTVS, studio Slovenského rozhlasu v Košicích. Tam působím dosud.
Vedle toho jsem si toužil splnit sen, mít vlastní nahrávací studio. To se podařilo a v roce 2019 jsem své Clangor Studio otevřel. Přitom se stále aktivně věnuji i hudbě, hrával jsem v různých kapelách, nejvýrazněji se v mém životě zapsali Within Silence, Fictive Marry a aktuálně působím v Eufori.

A co tedy považuješ za svůj největší úspěch?

Těžko říct :) Určitě bylo pro mě velkým úspěchem dostat se do RTVS, kde jsem kromě práce dostal asi tu nejlepší školu v oblasti zvuku, díky starším kolegům, kteří jsou nesmírně vstřícní a rádi se dělí o své dlouholeté zkušenosti. Za to jsem jim neskonale vděčný. Rovněž považuji za úspěch to, že jsem si dokázal splnit sen a otevřít vlastní studio. Pomalu se to rozbíhá správným směrem.

A pokud mluvíme o tvé práci, co máš na ní nejraději?

No, ono mě to tak obecně baví a naplňuje. Ale tak v rámci práce v RTVS je to určitě rozmanitost, každý den je něco jiného na práci, nikdy se to nezunuje. Ve studiu je to zase práce s hudbou, setkávání skvělých muzikantů a práce s nimi, se zvukem, s technikou, když to má spoustu knoflíků a bliká to, je to super (smích).

Máš i nějaký nesplněný sen, co bys chtěl jít dělat? 

Takové dva velké nesplněné sny, doufám, že teprve zatím, mám. Prvním je mé studio, rád bych pracoval se světovými umělci, kapelami a v úžasných prostorách. Druhým snem je hudba. Rád bych se svou kapelou zažil alespoň jedno světové turné.

Čím se inspiruješ při své práci? Pravděpodobně je ta inspirace u kreativu nezbytná. Mýlím se?

Ano, jednoznačně je inspirace nutná. Muzikanty může inspirovat cokoliv kolem nás, dění ve světě, příroda, vlastní zkušenosti, myšlenky, sny… Mě zase inspirují samotní muzikanti. Když přijdou s něčím, že „takovou mám představu o zvuku, udělej to nějak“, tak je to vždy výzva ruku v ruce s inspirací. Kromě toho se rád nechám inspirovat ostřílenými zvukaři, kteří mají za sebou stovky úspěšných hitů. Jejich videa se dají nalézt na netu, tak ty si tak ve volném čase dívám a učím se.

Pracuješ i ty na sobě v tom smyslu, že se učíš dál nové věci? Nebo už všechno víš?

Oh...kdo už si jen může říct, že všechno ví? (úsměv) Samozřejmě, že se snažím na sobě pracovat, při zvuku je to nikdy nekončící proces učení. Jedna věc jsou technologie. Každým rokem přijde na trh něco nového, nějaké nové zařízení, nové postupy a podobně. Čili to je jedna z věcí, kde je třeba se neustále učit a zdokonalovat. Přitom, jak jsem již zmínil, rád se dívám videa a články od světových zvukařů, učím se od nich různé postupy, triky a podobně. Ještě bych řekl, že teorie je sice super, ale praxe je praxe. Jak se říká, zkušenost je nepřenosná, a proto je lepší jednou zkusit, než stokrát vidět, slyšet, číst...

Takže to je další možnost, jak se na sobě dá pracovat. Já osobně se snažím každý den otevřít Cubase (nahrávací program) a něco si mixovat. Přestože jen tak, cvičně, ale stále je třeba se držet v kondici.

Které stránky doporučuješ sledovat lidem, kteří se zajímají o zvuk? Umíš jim dát nějaké dobré tipy, resp. lze zmínit i zajímavé aplikace, které jim mohou pomoci? Je něco takového?

Nejjednodušší odpověď je YouTube. Ale aby to nevyznělo, že jsem líný ... Faktem je, že na YouTube lze najít nespočet kvalitních videí o zvuku. Od základů přes pokročilé postupy nahrávání či mixáže až po top level mastering. Kromě toho, sice placený, ale skvělý obsah mají stránky jako PureMix nebo Mix With The Masters. Ty obsahují takové kurzy, resp. walkthrough (promiňte, nevím jak to nazvat česky ☺) videa od top světových zvukařů. Ukazují v nich, jak mixovali nebo i nahrávali některé světové hity, které mnozí známe i běžně z rádií.

A dá se tedy dnes uživit podle tebe v tomto odvětví. Kde všude se totiž takový zvukař může uplatnit? Pokud bys měl udělat totální promo tohoto povolání, jak by to tedy vypadalo?

Fuuu, těžká otázka :) Je to o šikovnosti, asi jako všude. Nemůžu říct, že je to úplně jednoduché, má to svá úskalí. Hlavně na začátku, je-li člověk sám a bez kontaktů, má těžkou cestu. Ale já si myslím, že to stojí za to. Zvukař se může uplatnit ať už v rozhlase, v televizi, při práci na filmech, dabing. Pak samozřejmě čistě zvuková odvětví jako koncerty, festivaly, koncertní kluby a bary, případně může chodit jako kapelný zvukař spolu s kapelou na každý její koncert.

Udělat promo? Lidé, jděte do toho! Potkáte spoustu zajímavých lidí, umělců, máte možnost podílet se na velkých filmových projektech, či na velkých festivalech, koncertech, s kapelami si zažijete spoustu legrace. Já osobně nelituji ani vteřiny, odkdy jsem se rozhodl pro tuto profesní dráhu.

Foto: Soukromý archiv F. A.
Martina Baumann

Som predovšetkým novinárka, pracovala som napríklad v TASR, v Učiteľských novinách, externe spolupracujem s niekoľkými webmi. Venujem sa rôznym oblastiam - v poslednom čase však najmä vzdelávaniu. Nerozumiem IT, neviem naprogramovať webstránku ani mobilnú aplikáciu, napriek tomu o IT rada a veľa píšem. 


Mohlo by tě zajímat

Lektor Erich Stark: Pandemie jen potvrdila, že na trhu je nedostatek programátorů
Rozhovory
11.01.2021
Martina Baumann

Lektor Erich Stark: Pandemie jen potvrdila, že na trhu je nedostatek programátorů

Nedávno z naší dílny vyšel nový kurz Ionic framework - vývoj hybridních mobilních aplikací, , který má na svědomí Erich Stark. Náš nový lektor se primárně věnuje frontendu, pracuje na různých projektech a přitom ještě učí webové technologie na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. A právě s ním jsme si popovídali o samotném kurzu a nejen to. Podívali jsme se na jeho příběh, co všechno má za sebou, jak postupuje a čemu se přesně věnuje. V následujících řádcích si už přečtěte o jeho zkušenostech a pár tipů, které se vám určitě sejdou. V Learn2Code máte nový kurz Ionic framerwork. Můžeš nám ho nejprve představit, co všechno v něm najdeme?Ionic je UI framework určený pro tvorbu mobilních aplikací, ale díky jeho možnostem umožňuje tvorbu i desktopových a samozřejmě klasických webových aplikací. Vzhled těchto komponent je tak perfektně nastylován, že bychom téměř nerozeznali rozdíl od nativních aplikací v iOS, resp. v Androidu. V kurzu si projdeme základní koncepty a komponenty frameworku primárně s integrací Angularu (umíte použít i Vue, React, pokud je již ovládáte). Potom jsem vymyslel aplikaci IonBank, kde tyto komponenty integrujeme do ucelené aplikace. Do kurzu ještě přibudou nějaké kapitoly, které rozšiřují vlastnosti aplikace a samozřejmě jak ji dostat do obchodu s aplikacemi. A pro koho je tedy primárně určen? Mohou se na něj přihlásit například i začátečníci?Kurz je vhodný i pro začátečníka. V tomto kontextu začátečníka myslím člověka, který má základní znalosti z HTML, CSS a JavaScriptu. Potřebný zbytek lze pochopit během kurzu. Avšak bylo by super, pokud se už setkal is frameworkem Angular. Případně React/Vue, ve kterých lze také Ionic UI použít. Dobře, teď si udělám kurz a co dál? Co můžu dělat, kde se mohu uplatnit?Poznatky z kurzu umí student aplikovat ve více oblastech v závislosti na preferencích. Jak jsem zmiňoval, Ionic je primárně UI framework určený pro mobilní vývoj. Takže, pokud si bude chtít vytvořit mobilní appku, která pracuje s daty, nemusí se učit pro začátek nativní technologie (Kotlin, Swift), ale využije stávající skill v těch webových. To je podle mě největší výhoda, protože čas máme omezený a nemůžeme vědět všechno. Avšak díky jeho rozšířením lze tvořit i progresivní webové aplikace (zde bych zmínil například https://zive.aktuality.sk/clanok/145060/progresivne-webove-aplikacie-maju-byt-este-dokonalejsie-google-chysta-zmenu/), jejichž počet bude také jen růst. Ale to pravděpodobně nestačí, chce-li člověk růst dál a zamýšlí se nad tím, v čem pokračovat… jak se vzdělávat, co si případně z nabídky kurzů ještě vybrat? Co doporučuješ potom?Po absolvování kurzu je vhodné si prohloubit znalosti z frameworku, který tam používáme (Angular/Vue/React). To nám umožní používat pokročilejší vlastnosti daných technologií a tak psát robustnější aplikace. Výhoda, že všechny tři jsou spracované formou kurzů i na Learn2Code.  Co bych ještě zmínil jako důležité a často se nad tím vývojáři nezamýšlejí, je znovupoužitelnost, resp. sdílení kódu. Představme si příklad, že ovládáme technologie jako Angular, Ionic a Backend si píšeme v Node.js. To nám umožňuje sdílet např. modely mezi Frontend a Backend. Zároveň bychom si uměli mezi Angular a Ionic sdílet vlastní UI komponenty. Samozřejmě, smysl to začne dávat až při větších aplikacích. Pojďme si teď popovídat trošku víc io tobě. Jak ses dostal k tomu, že děláš lektora pro Learn2Code? Kde ještě působíš?V podstatě už během studia jsem pracoval v této oblasti a později jsem začal pracovat jako kontraktor, kde se s kolegy věnujeme hlavně frontendu (https://starkcodes.com). Když jsem jim něco vysvětloval, jak bych to řešil nebo přistupoval k danému problému, často jsem dostal zpětnou vazbu, že mi to jde docela dobře. (úsměv) Tak jsem si uvědomil, že když se něco naučím, umím z dané technologie vydestilovat ty důležité části a podat je dále zcela ve srozumitelné formě. Samozřejmě, je to potom jiné, jestli to člověk podává online nebo prezenčně. A tak jsem se rozhodl tento skill více kultivovat a po studiu PhD. na FEI STU jsem začal učit na Panevropské vysoké škole webové technologie. Do online světa jsem chtěl už vstoupit dříve a když přišla tato nešťastná pandemie a víc času jsem trávil doma, tak jsem si řekl, že by to mohl být ten správný čas. Jak dlouho se tomu tedy věnuješ?Vezmu-li v úvahu obecně programování a webové technologie tak pracovně už asi šest let. V roce 2018 jsme měli v práci zajímavý projekt pro mobilní aplikaci, kde jsem se rozhodl použít Ionic. U každého projektu člověk narazí i na jisté problémy, ale vše lze vyřešit. Co je ale důležitější, je třeba používat správnou technologii pro konkrétní projekt. Během tvé kariéry ses vyprofilovali speciálně jen na frontend? Co všechno máš už ve svém portfoliu?Během studia jsem se naučil různé technologie, kde frontend mi seděl asi nejvíc. Nicméně myslím, že je to často ovlivněno i první prací, kde se člověk začíná profilovat na nějakou oblast. Poslední dobou se zamýšlím nad tím, co všechno musím ovládat, abych zastřešil celkový vývojový proces aplikace. Z toho důvodu si studuji také technologie pro tvorbu Backendu. Prioritně se věnuji HTML, CSS a JavaScript, které jsou velmi důležitý základ ve webovém světě, protože zde budou asi nastálo, zatímco frameworky se budou měnit podle trendu. Takže pomocí nich jsem tvořil různé webové prezentace nebo komponenty. Potom jsem rozšířil zkušenosti io frameworky jako Angular a později Ionic. V současnosti pracuji na knihovně komponent pro klienta, pomocí standardu Web Components. Myslím si, že to by mohl být další zajímavý kurz v brzké době 🙂[Image] Co považuješ za svůj největší úspěch?Měl jsem období v životě, kdy se protínala full time práce, doktorské studium a ještě k tomu drobné projekty pro klienty. Nevím, jestli to byl tedy úspěch, ale bylo to náročné období. Což bych spíš považoval za úspěch, že se mi podařilo sladit můj pracovní rozvrh po narození dítěte tak, abych mohl věnovat dostatek času i své rodině. A ty máš svoji oblíbenou mobilní aplikaci?V roce 2020 jsem objevil mailovou aplikaci HEY. Neubírá mi pozornost při čtení mailů a umím se soustředit na to, co potřebuji vyřídit a později číst newsletter v době, kdy to opravdu chci a ne tehdy, když mi to svítí v Inboxu. Musí se i takový lektor dovzdělávat? Učíš se i ty?Pokud chceme zůstat aktuální v naší oblasti, musíme se stále vzdělávat. Takže ano, pravidelně. Třeba sledovat různé novinky z oblasti, které se věnujeme a občasně studovat i nové technologie. Samozřejmě, ideálně cíleně a s vyzkoušením si na nějakém projektu, jinak je zapomeneme. Pokud by se tě někdo zeptal, co všechno sleduješ, jaké trendy, co bys odpověděl? Máš i nějaké zahraniční zdroje, zajímavé tipy?Trendy je dobré si všímat, ale ne nutně hned následovat. V současnosti si spíše vyhledávám „mature“ projekty, které splňují svůj účel a drží velmi dobrou kompatibilitu. Často se stává u mladých projektů, že entusiasmus vývojáře vyhasne a pak se musíte poohlížet po nové knihovně a podobně. Nechci odrazovat od objevování nových trendů, protože jsme vždy v nějaké fázi. Někdy potřebujeme experimentovat, protože hledáme něco neotřelého a progresivního. A někdy zase potřebujeme vyvíjet projekt, při kterém víme, že je to dlouhodobá záležitost, tehdy je třeba vsadit na stabilní technologii. Novinky sleduji hlavně přes newsletter jako Frontend Focus nebo JavaScript weekly. Myslíš si, že současná situace, i když není moc příznivá, na druhé straně může otevřít dveře těm, kteří mohou mít svobodu a pracovat řekněme z domu, resp. z jakéhokoli koutu světa?Přesně k tomuto jsme i poslední roky směřovali. Mnoho lidí už pracovalo vzdáleně a dosahovalo vynikajících výsledků. Současná situace to jen urychlí. Je smutné, že mnoho lidí přišlo o práci, dokonce některé pracovní pozice i zaniknou. Na druhou stranu zde máme nedostatek programátorů. Zde vidím prostor pro lidi, kteří zvažují změnu pracovní oblasti a chtěli by zkusit např. IT. Právě jim bych dal takovou radu. Možná si na začátku budou myslet, že všechno je náročné a nezvládnou to. Je třeba se zamyslet nad tím, jak se učíme nové věci. Chce to trpělivost a čas. Může to trvat měsíce, ale také roky. Např. od doby, kdy jsem začal studovat, tak jsem nepřestal ani ve volném čase. A stále vidím prostor pro zlepšení. Rozdíl se láme v tom, když už máme dostatek znalostí k tomu, abychom začali dělat praktické věci a pak už jen na tom stavíme a vylepšujeme.
Rozhovor s novým lektorem Jakubem
Rozhovory
25.10.2020
Skillmea

Rozhovor s novým lektorem Jakubem

Jakub je lektor z Prahy, kterého baví tvořit a motivovat ostatní ke kreativitě. Má svůj vlastní YouTube kanál o vývoji her v Unity a Blenderu. Pracoval mimo jiné jako externí redaktor programu Indián, dnes se živí jako freelancer. Přinášíme ti rozhovor s Jakubem, čti dál. Na začátek nejprve začněme tvou prací. Co přesně děláš?Především jsem student a youtube. Natáčím videa z prostředí vývoje her a Blenderu. Studuji multimédia, což má k oboru velmi blízko. Na jakých projektech jsi pracoval? Jaké jsou tvé pracovní aktivity?Pracoval jsem jako externí redaktor programu Indian. Aktuálně se živím jako freelancer v multimediální oblasti, tvorbou modelů do počítačových her a navrhováním a vizualizací produktů pro trh. A jak ses k 3D modelování vůbec dostal?Od malička jsem se zajímal o vývoj her. Potřeboval jsem někde získat objekty do svých projektů. Rozpočet jsem neměl žádný, tak mi nezbylo nic jiného, než si je sám vytvořit. Blender byl pro mě hned od začátku jasná volba, protože je zadarmo. Až časem jsem zjistil, jak výkonný nástroj to je. Za SketchUp nebo Cinema 4D bych blender nikdy nevyměnil. Proč ses rozhodl spolupracovat s Learn2Code?Dostal jsem od Learn2Code nabídku, která se neodmítá. Navíc byla s vámi super korektní dohoda a vaše kurzy jsou na úrovni :) Co všechno se člověk naučí ve tvém online kurzu Blender 2.8?Dovednosti, které mají v dnešní době reálný význam. Blender dnes patří mezi špičku 3D vizualizačních programů, je skvělým nástrojem jak při tvorbě modelů do her, tak speciálních efektů do videí a filmů, navrhování interiérů i exteriérů, produktů k prodeji či prototypů a všeho, co si jen lze ve 3D představit. My se v kurzu podíváme na úplné základy. Ovládání, nástroje, modifikátory, materiály, světla, render, ale zkrátka základní balíček, který musí správný kreativec znát. Je v této oblasti třeba sledovat aktuální trendy a inovace? Jak jsi na tom ty?Samozřejmě! Blender se neustále vyvíjí. Vždy má podporu nejmodernějších technologií a je open-source. Nabízí nejširší škálu nástrojů a má obrovskou komunitu, která vytváří nový obsah zvenčí. Patrony Blenderu jsou společnosti jako Unity, EPIC, AMD, Nvidia a ty prostřednictvím Blenderu tlačí své technologie dále. Co tě nejvíc baví na tvé práci?Určete kreativní vyblbnutí. Je super mít práci spojenou se zábavou. Máš na Jakuba dotazy, napiš je do komentářů. Pokud se chceš podívat Blenderu na zoubek, mrkni Jakubův kurz.
Rozhovor s novou lektorkou Lindou
Rozhovory
20.09.2020
Skillmea

Rozhovor s novou lektorkou Lindou

Linda Lukačková je profesionální recruiter, který získal řadu projektů za pomoci nástrojů jako barevná typologie a komunikační skills. Své zkušenosti se odrazily na založení vlastní firmy, která je zaměřena na IT-recruitment a odborné školení právě v této oblasti. Rozhovor s Lindou ti přinášíme právě teď. Na začátek nejprve začněme tvou prací. Co děláš?Věnuji se prakticky více profesím současně. Kromě vedení oddělení IT recruitingu, protože jako jeden ze společníků zodpovídám právě za tuto část se věnuji i přípravě školení, lektorství, business coachingu a terapiím. Dá se říci, že moje žlutá osobnost potřebuje mít a zvládá více pobídek, tehdy mě práce baví. A jak ses k recruitingu dostala?Z ministerstva financí jsem přešla do sales v oblasti financí, ale tam si všimli mého talentu pro HR takže jsem začala školit obchodní dovednosti a dělat nábory. Po pár letech jsem přešla do IT recruitingu, kde jsem za 9 měsíců překonala čísla seniorních recruiterů. Rozdíl byl vlastně jen v tom, že jsem využívala zkušeností a techniky z přímého obchodu a z obchodních setkání. Naučit se správně vyhledávat je první krok, ale pak přichází to umění prodeje, protože je naprosto jedno zda člověk nabízí službu nebo pracovní pozici. IT recruiter je vlastně také sales. Co tě nejvíc baví na tvé práci?V podstatě mě na této opravdu náročné práci baví právě to, že vytváříme nejen dlouhodobé spolupráce, ale stávají se z toho dokonce businessová i osobní přátelství. Poznávám zajímavé lidi. Pamatuji se, jak jsme na jedné oficiální akci vedli dluhový rozhovor s fanouškem neuronových sítí a vyměňovali jsme si poznatky jak funguje a učí se neuronová síť a jako například se mozek posiluje o neuronová vlákna tak, že často podvědomě jednáme automaticky, neboť jdeme po tomto vlákně. Pro mě jsou tato lidská spojení opravdu obohacující.[Image] Určitě zažíváš při své práci i vtipné situace. Vypíchni nějaké nejzajímavější.Neustále se mi něco děje. Nejčastěji se mi stane, že si popletu křestní jména, ale to se stává i opačně. Ale mám ráda, když na mé zábavné úvody kandidáti odepíší zábavně zpět. Například jsem nabízela home-office s tím, že člověk může celé dny trávit v zimě v pyžamu. A přišla mi odpověď, že zůstat několik dní v jednom pyžamu přece jen není zdravé pro tělo a pachy ani pro okolí, takže je třeba se alespoň převlékat :D vznikla z toho milá debata. Proč ses rozhodla spolupracovat s Learn2Code?Protože i za svého působení v agenturách ještě jako zaměstnanec mám pocit, že se veškeré vzdělávání v této oblasti soustředí pouze na zvládnutí tzv. zaměstnance. hard-skills, naučit se správně dělat search, naučit se technologie a následně se očekává výkon, ale to kouzlo úspěchu tkví v komunikaci a personal brandingu. Snažím se právě v této oblasti poskytnout ty znalosti, zkušenosti a nástroje, které jsou potřebné pro dlouhodobý úspěch v této oblasti. Learn2Code mi k tomu poskytl skvělý nástroj a opravdu svižnou spolupráci. Já věřím, že ještě spolu vytvoříme několik projektů a toto je jen velmi povedený začátek. Co všechno se člověk naučí ve tvém online kurzu?Tento online kurz se zaměřuje na to, čemu se nevěnuje dostatečná pozornost a to je soft-skills nebo umění prodeje a umění prezentace pozice. A ukazuje jeden z nejefektivnějších nástrojů v komunikaci v sales již od dob antiky. Aristoteles to věděl, Platón to věděl, a my bychom toho měli umět využít. Barevná typologie je nástroj, který využijete nejen v sales, ale i doma u dětí, partnerů, přátel a kdekoli se komunikuje. Pokud se to jednou naučíte využívat budete to umět aplikovat kdekoli. Po jednom mém školení mi jednou přišel feedback, že celý svět je najednou barevnější. Jaké máš plány do budoucna?Neustále zdokonalujeme školení pro sales i IT recruit, neboť vždy přicházejí zajímavé nové příklady, ukázky a zkušenosti. Takže pořád doplňuji a upravuji Hanbook. Chtěla bych připravit školení i na Linkedin Recruiter a dále na budování Personal Brandu právě na Linkedinu s použitím Barevné typologie. Těch plánů je ve vzelávání a coachingu opravdu přede mnou dost a v IT recruitungu právě rozvíjet a budovat to oddělení dál. Krátký odkaz všem čtenářům na závěr.Asi to bude atypický závěr, ale vzpomínám si na jeden příběh z knihy „Báje a pověsti: Egypt, Řecko a Galie“ jmenoval se Čaroděj se slovy. Tento příběh stál za mým uvědoměním si toho, jakou sílu má způsob komunikace pro člověka. Ono je to těch 20% z procesu, ale dokáže vyvolat doslova synergický efekt kde 1+1 je rovné 3. Pokud umíte lidi nejen najít a oslovit, ale také se přizpůsobit jejich stylu komunikace, ten člověk Vám možná nenastoupí na hned první projekt, ale získali jste potenciálního kandidáta do budoucnosti.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách