Zpět na blog
Vzdělávání

Co je Design Thinking?

Skillmea
24.10.2022
10 minut čtení
Co je Design Thinking?
Design Thinking je ideologií i procesem, který se zabývá řešením složitých problémů způsobem, který je zaměřen primárně na uživatele.

V tomto článku vám poskytneme podrobnou definici pojmu Design Thinking, přesně popíšeme, co tento proces zahrnuje, a zdůrazníme, proč je tento přístup důležitý: Jaká je hodnota design thinking a v jakých kontextech je obzvláště užitečný?

Podíváme se také na to, jak lze Design Thinking aplikovat v každodenní práci a jaké jsou výhody používání Design Thinkingu.

Co je Design Thinking?

Design Thinking je přístup používaný pro praktické a kreativní řešení problémů. Je založen ve velké míře na metodách a procesech, které používají designéři (odtud tedy pochází samotný název), ale ve skutečnosti se vyvinul z různých oblastí – včetně architektury, inženýrství a obchodu. Design Thinking lze aplikovat na jakoukoli oblast, nemusí jít nutně o design. Jedním z prvních lidí, kteří psali o Design Thinkingu, byl John E. Arnold, profesor na Stanfordské univerzitě. V roce 1959 napsal „Creative Engineering“, text, který stanovil čtyři oblasti Design Thinkingu.

Design Thinking je v první řadě zaměřen na uživatele, na lidi, snaží se pochopit potřeby lidí a přijít s účinnými řešeními k uspokojení těchto potřeb. Říkáme tomu přístup k řešení problémů založený na řešení (z ang. solution-based approach to problem-solving. Design Thinking se tedy zaměřuje na dosahování praktických výsledků a řešení:


  1. technicky proveditelné: mohou být vyvinuty na funkční produkty nebo procesy;
  2. ekonomicky životaschopné: podnik si je může dovolit implementovat;
  3. žádoucí pro uživatele: splňují skutečnou lidskou potřebu.

Co je Design Thinking proces?

Nejprve se podívejme na čtyři principy Design Thinkingu, jak je navrhly Christoph Meinel a Harry Leifer z Hasso-Plattner-Institute of Design na Stanfordské univerzitě.

Čtyři principy Design Thinkingu

  1. Lidské pravidlo: bez ohledu na kontext, veškerá designérská činnost má sociální povahu a každá sociální inovace nás přivede zpět k „hledišti zaměřenému na člověka“.
  2. Pravidlo nejednoznačnosti: nejednoznačnost je nezbytná a nelze ji odstranit ani příliš zjednodušit. Experimentování na hranicích svých vědomostí a schopností je rozhodující, chcete-li vidět věci jinak.
  3. Pravidlo redesignu: celý design je redesign. Zatímco technologie a sociální okolnosti se mohou měnit a vyvíjet, základní lidské potřeby zůstávají nezměněny. V podstatě jen předěláváme prostředky na splnění těchto potřeb nebo dosažení požadovaných výsledků.
  4. Pravidlo hmatatelnosti: uskutečnění nápadů ve formě prototypů umožňuje designérům je efektivněji komunikovat.
Více o principech Design Thinkingu si můžete přečíst např. na této stránce.


Na základě těchto čtyř principů může být proces Design Thinkingu rozdělen do pěti kroků nebo fází: empatie, definice, idea, prototyp a test. Prozkoumejme každý z nich podrobněji.
Fáze Design Thinkingu
Fáze Design Thinkingu

Fáze 1: Empatie

Empatie poskytuje kritický výchozí bod pro Design Thinking. První fáze procesu je věnována seznámení se s uživatelem a pochopením jeho přání, potřeb a cílů.

To znamená, pozorovat lidi a zapojovat se do nich, abychom jim porozuměli na psychologické a emocionální úrovni. V této fázi se designér snaží odložit své předpoklady a získat skutečné poznatky o uživateli.


Fáze 2: Definice

Druhá fáze je věnována definování problému. Shromáždíte všechna svá zjištění z fáze empatie a začnete jim dávat smysl: s jakými obtížemi a překážkami se vaši uživatelé setkávají? Jak velký uživatelský problém musí váš tým vyřešit?

Když problém zformulujete do slov, můžete začít přicházet s řešeními a nápady – čímž se dostáváme do třetí fáze.


Fáze 3: Idea, návrh

S důkladným pochopením vašich uživatelů a jasným prohlášením o problému je čas začít pracovat na potenciálních řešeních. Ve třetí fázi design thinkingu je čas na kreativní řešení.

Existuje mnoho různých typů technik generování nápadů, od brainstormingu a mindmappingu až po bodystorming (scénáře hraní rolí) či další způsoby. Ke konci této fáze je zapotřebí velký počet nápadů zúžit na několik nejlepších, se kterými budete dále pracovat.


Fáze 4: Prototyp

Tato fáze je celá o experimentování a přeměně nápadů na hmatatelné produkty. Prototyp je v podstatě zmenšená verze produktu, která zahrnuje potenciální řešení identifikovaná v předchozích fázích. Tento krok je klíčem k testování každého řešení a zvýraznění jakýchkoli omezení a nedostatků.


Fáze 5: Test

Po prototypování přichází uživatelské testování, ale je důležité poznamenat, že toto je jen zřídka konec procesu Design Thinkingu. Ve skutečnosti vás výsledky testovací fáze často přivedou zpět k předchozímu kroku a poskytnou vám informace, které potřebujete k předefinování původního problému nebo na nové nápady, o kterých jste dříve neuvažovali.


Účel Design Thinkingu

Dozvěděli jsme se dostatek informací o tom, jak Design Thinking funguje, pojďme se podívat na to, proč je to důležité. Existuje mnoho výhod používání přístupu Design Thinking – ať už v obchodním, vzdělávacím, osobním nebo sociálním kontextu.

Design Thinking v první řadě podporuje kreativitu a inovace. Jako lidské bytosti spoléháme na znalosti a zkušenosti, které jsme nashromáždili během svého života. Vytváříme si vzorce a návyky, které jsou sice užitečné v určitých situacích, ale mohou omezit náš pohled na věci, pokud jde o řešení problémů.

Namísto opakování stejných osvědčených metod nás Design Thinking povzbuzuje, abychom zvážili alternativní řešení, která jsme předtím nepoužili, vyzývá nás k hledání nových cest a nápadů.

Design Thinking se často uvádí jako zlatá střední cesta při řešení problémů - není zcela ponořeno do emocí a intuice, ale nespoléhá se také jen na analytiku, vědu a zdůvodnění.

Další velkou výhodou Design Thinkingu je, že na první místo klade lidi. Tím, že se tak intenzivně zaměřuje na empatii, povzbuzuje podniky a organizace, aby zvážily skutečné lidi, kteří používají jejich produkty a služby – což znamená, že je mnohem pravděpodobnější, že zasáhnou značku, pokud jde o vytváření smysluplných uživatelských zkušeností. Pro uživatele to znamená lepší a užitečnější produkty, které opravdu zlepšují náš život. Pro podniky to znamená spokojené zákazníky a zdravější hospodářský výsledek.


Jaké jsou výhody Design Thinkingu v práci?

V této závěrečné části vypíchneme některé z hlavních výhod používání Design Thinking v práci:
  • Výrazně snižuje čas uvedení produktu na trh: Design Thinking se svým důrazem na řešení problémů a hledání životaschopných řešení může výrazně snížit množství času stráveného designem a vývojem – zejména v kombinaci s lean a agilním přístupem.
  • Úspora nákladů a velká návratnost investic: rychlejší uvádění úspěšných produktů na trh v konečném důsledku šetří peníze podniku. Bylo prokázáno, že Design Thinking přináší značnou návratnost investic.
  • Zlepšuje retenci a loajalitu zákazníků: Design Thinking zajišťuje přístup zaměřený na uživatele, který v konečném důsledku zvyšuje zapojení uživatelů a udržení zákazníků z dlouhodobého hlediska.
  • Podporuje inovace: Design Thinking je o zpochybňování předpokladů a ustálených přesvědčení a povzbuzuje všechny zúčastněné strany, aby myslely mimo zažitý rámec. To podporuje kulturu inovací, která je důležitá pro každou společnost.
  • Dá se použít v celé společnosti: nejlepší věc na designovém myšlení je, že není jen pro designéry. Využívá skupinové myšlení a podporuje spolupráci mezi týmy. A co víc, dá se použít prakticky na jakýkoli tým v jakémkoli odvětví.

Design Thinking můžete začít aplikovat i v malém. Můžete se zaměřit jen na jeden aspekt procesu Design Thinking, jako je například poznávání svých zákazníků. Pokud se vám například nedaří získat pozitivní recenze zákazníků, můžete se rozhodnout uskutečnit rozhovory s uživateli, abyste zjistili, co vašim zákazníkům chybí.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Weby pro vývojáře, které musíte znát
Vzdělávání
15.10.2022
Skillmea

Weby pro vývojáře, které musíte znát

Existuje tolik webových stránek, které usnadňují vývojářům práci. Určitě ale nikdo nezná všechny a proto se v tomto článku podíváme na několik webových stránek, které vývojáři při své práci využijí. RoadmapShTato webová stránka poskytuje studijní cesty, pokyny a další vzdělávací obsah, který vývojářům pomůže vybrat si cestu a nasměrovat jejich učení. Je to velmi užitečné jak pro začátečníky, tak pro studenty, kteří potřebují pomoci nasměrovat s dalším studiem.[Roadmap.sh] OverApi.comPro všechny vývojáře je OverAPI jednou z nejkrásnějších a nejužitečnějších webových stránek. Tato webová stránka obsahuje cheatsheety pro většinu programovacích jazyků. Podívejte se na to hned teď.[OverAPI] Ray.soTato webová stránka vám umožňuje pořizovat krásné screenshoty z kódu. Má také tmavý režim a některá předinstalovaná témata pro různé programovací jazyky. Můžete také použít jeho rozšíření pro VS Code. [Ray.so] Built WithZjistěte, na jakých technologiích je postavena webová stránka, kterou jste navštívili, pomocí tohoto webu nebo Chrome rozšíření. BuiltWith je nástroj pro profilování webových stránek. Po vyhledání stránky BuiltWith vrátí všechny technologie, které na stránce najde. [Built With] DevDocsDevDocs spojuje množství API dokumentace v jediném rozhraní s možností vyhledávání. Na jednom místě naleznete dokumenty týkající se různých programovacích jazyků a technologií. [DevDocs] Daily.devDaily.dev je platforma, kde najdete spoustu dobrých článků, které si můžete denně přečíst a zůstat informováni o novinkách ze světa developmentu. Zobrazuje nejlepší články z různých platforem přímo ve vašem feedu. Zůstaňte informováni o kvalitním obsahu z různých platforem přímo do vašeho prohlížeče pomocí Chrome rozšíření. [Daily Dev] Css-tricksSvé dovednosti v oblasti webového vývoje můžete zvládnout tak, že se na tété webové stránce naučíte všechny základy CSS. Pokud jste to ještě nevěděli, CSS je to, co dělá webové stránky hezkými a určuje jim vzhled. [css tricks.png]Css tricks Meta TagsMeta Tags je generátor značek webových stránek, který vám také umožňuje aktualizovat a experimentovat s vaším obsahem předtím, než uvidíte, jak se bude zobrazovat na internetu a na sociálních sítích. Je to dobré nejen pro SEO. [Meta tags] CodePenCodePen je legendární webová vývojářská platforma, která umožňuje uživatelům upravovat front-end jazyky, jako jsou HTML, CSS a JavaScript, aniž by museli instalovat jakýkoli software. Všechny změny jsou viditelné v reálném čase, což usnadňuje řešení problémů. Vývojáři a designéři si také mohou vyměňovat svá vytvořená díla (známá jako pens) se zbytkem světa. Na CodePen lze nalézt obrovské množství inspirace. [codepen.png] Readme.soTato webová stránka vám umožňuje vytvořit README dokument velmi snadno a rychle. Jeho jednoduchý editor vám pomůže rychle přidat a přizpůsobit všechny sekce, které potřebujete pro soubor README vašeho projektu. Můžete to použít k rychlému vytvoření dokumentace vašich projektů s otevřeným zdrojovým kódem.[Readme.so] ZávěrDěkujeme za přečtení, doufáme, že jste našli několik nových stránek, které vám někdy pomohou. V budoucnu se s vámi podělíme o další nové a užitečné webové stránky pro developery.
Učím se používat cloud a microservices (část I.)
Vzdělávání
06.09.2022
Skillmea

Učím se používat cloud a microservices (část I.)

První setkání s tématikouProgramovací jazyk Java znám, Spring framework znám, monolity (jedna velká aplikace v kopu) ovládám a tak abych nestagnoval a naučil se novější technologie a tedy si i rozšířil portfolio toho, co ovládám, jsem se rozhodl naučit nové technologie kolem cloudových řešení a microservisů . Celou moji cestu a pereput zaznamenám a vy si o tom můžete přečíst. Budu si to celé zaznamenávat krok za krokem. ZačátekMomentálně znám jen pár klíčových slov a to, že chci řešit microservisy a cloudová řešení. Ještě jsem zaznamenal technologie jako Kubernetes a Docker. To je na začátek všechno. Pokud si to rozeberu na menší kousky, tak tuším o co jde. Aplikace, které jsem psal dosud, jsou monolitické, tedy všechna funkcionalita je dohromady v jedné aplikaci. Případně celý backend je jedna část, která komunikuje s frontendem pomocí API. Microservisy si představuji tak, že je to několik malých aplikací, které fungují samostatně a aplikace použije jen to, co potřebuje. Tyto moduly – servisy – malé části pak spolu komunikují. Předpokládám, že tam bude nějaký mechanismus posílání zpráv. Nebo komunikují prostřednictvím API. Jako první krok jsem se rozhodl ptát na sociálních sítích. Dostal jsem jednu odpověď a ta mi řekla, že si mám nastudovat Spring, Docker a Kubernetes. Představoval jsem si to asi trochu podrobněji, ale možná jsem špatně položil otázku. Vlastně chci vědět, co je jako první, co potom a co potom, ... tedy úplný postup. Jelikož "socky" selhaly, tak použijeme Google, ten věřím v tomto případě nezklame. Microservices a cloud roadmapaJako první jsem zkusil vyhledat microservices roadmapu. Předpokládal jsem, že najdu strukturované informace. Vytřídil jsem pár stránek, které pro mě neměly zajímavou formu. Vybral jsem si tyto: • Dev.to: vypadá, že obsahuje kvalitní a strukturované informace, • JavaGuides: má pěkně strukturovaný text a obsahuje i obrázky roadmapy, což oceňuji:[Zdroj: JavaGuides.net] Dále jsem hledal jak dělat Java aplikace na cloudu a vybral jsem tyto stránky k prohlédnutí: • https://cloud.google.com/java • https://rollbar.com/blog/what-is-cloud-native-java/ Toto jsou mé začátky, sám jsem zvědavý, kam se dostanu. První výsledkyČlánky a stránky jsem si proběhl z nadhledu, abych se více seznámil se základními pojmy a zjistil, co se opakuje a kde začít. Takže, teď mi je jasné, že zde máme dvě oblasti. Oblast programování a oblast nasazení. V první řadě je třeba naprogramovat samotné microservisy a poté je někde nasadit. Se psaním Java aplikací a API jsem obeznámen, není to pro mě nic nového. Tím pádem budu jako první studovat technologie Kubernetes a Docker. Tyto dvě technologie by mi měly pomoci zjistit, co vše navíc je třeba udělat, abych naprogramoval takové microservisy, které jsou správně připraveny ke společné komunikaci. Podle wiki Kubernetes pracují s Dockerem. Kubernetes by měla být kontejnerová orchestrace – pod tím si představuji řízení kontejnerů. Kontejner je podle všeho samostatná krabička, která v sobě obsahuje vše potřebné, aby v ní běžela aplikace. Jevu, různé závislosti, frameworky, knihovny a podobně. A tuto krabičku vezmu a nasadím. Spolu by to mělo krásně a ideálně pracovat. No uvidíme 😀.  ZávěrPro tento úvodní přehledový článek stačí. Rád bych v těchto článcích pokračoval, tam už půjdeme do větších podrobností a podíváme se na zoubek jednotlivým technologiím, které se budeme snažit pochopit. Loučí se s vámi Jaro a vidíme se při dalším článku, nebo v mých online kurzech.
Nejlepší programy pro tvorbu loga
Vzdělávání
20.08.2022
Skillmea

Nejlepší programy pro tvorbu loga

Vaše firma potřebuje zapamatovatelné, jedinečné a profesionální logo. Pokud si logo chcete vytvořit sami, máte docela širokou paletu možností, který nástroj použít. Softwarové programy zaměřené na logo design nabízejí flexibilitu při možnostech úprav a přizpůsobení, ale ovládat se je musíte naučit sám. V tomto směru tak mají výhodu různé služby logo tvorby. Díky existenci různých softwarových programů na logotvorbu mají majitelé firem mnoho možností, pokud jde o vytváření profesionálního loga. Chcete vědět, který program je pro vás ten pravý? Prohlédněte si tento seznam nejlepších softwarových programů na logo tvorbu, abyste se rozhodli pro ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Jak vybrat vhodný softwareMožností na trhu je nepočítaně, a proto je třeba vzít v úvahu základní kritéria a porovnat je. V našem srovnání jsme brali v úvahu zejména tato kritéria: • úroveň dovedností, • použitelnost, • features, • zkušební doba, • cena. Do top výběru se u nás dostaly tyto programy: Adobe IllustratorAdobe Illustrator je součástí balíčku Adobe Creative Cloud, který zahrnuje Photoshop, InDesign, Lightroom a další programy. Je to široce používaný software pro grafický design pro loga, jakož i grafiku sociálních médií, reklamy, tiskoviny, letáky, typografii či umělecké ilustrace. I když je Illustrator dlouholetým průmyslovým standardem, je nejlepší pro ty, kteří mají zkušenosti s grafickým designem a ne nutně pro někoho, kdo chce vytvořit jen jedno logo. Výhody: • široká paleta nástrojů pro práci s vektorovou grafikou, • kompatibilita s ostatními Adobe programy, jako např. Photoshop nebo InDesign, • podpora souborů SVG, PDF, EPS, a pod. Nevýhody: • strmá křivka učení, • chybějící předpřipravené logo šablony, • funguje na principu měsíčního předplatného, což může znamenat vysoké náklady.[Adobe Illustrator] CorelDRAWCoreIDRAW je další designérský software, který patří mezi špičku v tomto odvětví. Co je na CoreIDRAW speciální, je nástroj Live Sketch Tool, který přeměňuje skici nakreslené rukou na precizní grafiku. Pokud jste designér, který miluje kreslení perem na papír, tohle je ten pravý software pro vás. Je to také vektorový program, takže můžete přeměnit základní linie a tvary na složitá umělecká díla. Výhody: • proměňte své nápady a sketche na profesionální návrh loga, • vestavěný pomocník, který vám pomůže naučit se používat nástroje pro kreslení, • nabízí možnost jednorázového nákupu, což je výhoda pro dlouhodobé používání. Nevýhody: • neobsahuje PDF export v nejlevnějším balíčku, • rozhraní není tak intuitivní, • možnost jednorázového nákupu stojí 355 Eur, což není málo.[CorelDRAW] Affinity DesignerAffinity Designer je podle slov výrobce Serif nejrychlejší, nejplynulejší a nejpřesnější software pro vektorovou grafiku. Umožňuje vám vytvořit logo, tiskové projekty, ikony, UI design, mockupy a další. Zorientovat a naučit se pracovat v Affinity Designer v případě zkušenosti s jinými grafickými nástroji je relativně jednoduché. Affinity Designer je vysoce výkonný designérský nástroj, který vám pomůže vytvořit jedinečné logo. Výhody: • jednorázová platba (54,99 Eur za Mac / Windows aplikaci), • inteligentně navržené uživatelské rozhraní, které usnadňuje samotné používání, • v jednom souboru můžete vytvářet projekty, které podporují vektorovou i pixelovou grafiku. Nevýhody: • chybí některé nástroje v porovnání s jinými programy, • neobsahuje vektorovou gumu, • zejména pro začátečníky náročnější křivka učení.[Affinity Designer] InkscapeInkscape je open source software pro úpravu vektorové grafiky. Program nabízí širokou škálu nástrojů pro manipulaci s objekty, vytváření složitých vzorů a další. Tyto funkce umožňují začátečníkům navrhovat profesionální loga a zároveň nabízejí hodnotu i středně pokročilým a pokročilým grafickým designérům. Co je nejlepší na Inkscape? Jako software s otevřeným zdrojovým kódem jsou všechny funkce zcela zdarma! Výhody: • vynikající hodnota a může se pochlubit pokročilejšími funkcemi úprav než jiné bezplatné programy, • kvalitní tým podpory Inkscape, který neustále aktualizuje software a opravuje všechny chyby, • uživatelé mohou bez problémů měnit velikost svých výtvorů. Nevýhody: • při práci s grafikou s velmi vysokým rozlišením Inkscape zaostává a občas spadne, • křivka učení je náročná pro začátečníky, zejména ty, kteří ještě nejsou obeznámeni s vektorovými programy, ale je jednodušší ve srovnání s ostatními v tomto seznamu, • UI programu a ovládání je neintuitivní, takže je obtížné najít různé možnosti a funkce.[Inkscape] Bonusová část: online nástrojeLooka Looka je dobrá volba zejména pro nedesignéry, nabízí zábavný a uživatelsky příjemný design. Tento program používá na návrh loga umělou inteligenci, dokáže uložit vaše logo návrhy jako JPEG a PNG, jakož i vektorové soubory, jako jsou SVG a EPS. Looka vás provede celým procesem návrhu loga – můžete přidat určité prvky, které chcete přiřadit ke své značce a zahrnout je prostřednictvím ikon a symbolů. Kromě toho si můžete vybrat celkový dojem, který má logo vytvářet, a také barevné schéma, které preferujete. Po navržení loga jej umíte použít do šablon pro sociální sítě a pod.[Looka] CanvaCenově dostupná varianta pro designování a branding. Canva využívá více drag-and-drop přístup, který vám umožňuje vybrat různé tvary a šablony a přizpůsobit je tak, aby vyhovovaly vašim požadavkům na design značky a loga. Jedná se o jeden z nejlepších bezplatných designérských programů. Pokud je bezplatná verze pro vás omezující, Canva Pro je skvělou alternativou k navrhování loga, brand materiálů nebo infografik. S Canvou máte také možnost nahrát a zahrnout své vlastní obrázky. Tyto obrázky můžete použít k začlenění vlastních tvarů a jejich vrstvení, abyste vytvořili logo, které nejlépe vyhovuje vašim obchodním cílům. Canva je jednoduchý a snadno použitelný software, který se vyhne křivce učení, se kterou se mnozí uživatelé setkávají se softwarem Adobe či Affinity. A přestože není Canva ani zdaleka tak všestranná jako Illustrator, svoji práci při logo tvorbě rozhodně zvládne. [Canva] Wix Logo MakerWix Logo Maker je fantastické řešení pro každého, kdo nemá designérské dovednosti, ale ví, co se mu líbí. Dostatečné, ale nepříliš široké možnosti přizpůsobení loga usnadňují rychlé vytvoření designu na profesionální úrovni. Začněte sdílením informací, jako je název vaší firmy a oblast podnikání, a Wix Logo Maker automaticky vygeneruje celou řadu log, ze kterých si můžete vybrat. Potom upravte text, ikonu a paletu barev podle svých představ. [Wix Logo Maker] ZávěrNávrh a tvorba loga může být složitý. Během celého procesu je třeba mít na paměti mnoho důležitých komponentů. Chcete-li vytvořit nejvhodnější logo pro svou značku, nezapomeňte identifikovat a začlenit hodnoty vaší značky a celkové poselství, které chcete předat. Když budete mít v tomto jasno, výběr softwaru, který nejlépe vyhovuje vašim požadavkům a dovednostem, bude menší výzvou. Seznam nástrojů zmíněný v textu vám má pomoci vybrat co nejlépe.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách