Zpět na blog
Vzdělávání

Zvládnutí expozičního trojúhelníku: tajemství vyvážených fotografií

Tím Skillmea
25.08.2023
9 minut čtení
Zvládnutí expozičního trojúhelníku: tajemství vyvážených fotografií
Při fotografování je pochopení expozičního trojúhelníku klíčem k dosažení dokonale vyvážených a profesionálně vypadajících fotografií. Expoziční trojúhelník se skládá ze tří základních komponentů: clony, expozičního času a ISO citlivosti. V tomto článku se dozvíte, jak každý z těchto faktorů ovlivňuje vaši fotografii a jak je správně nastavit, abyste dosáhli optimálního výsledku.
Hodnoty clony, ISO a expoziční doby a jejich efekt na fotografii Zdroj:PetaPixel

Porozumění třem komponentům expozičního trojúhelníku

Clona: Množství světla vstupujícího do fotoaparátu

Clona je otvor v objektivu, který reguluje množství světla, které vstupuje do fotoaparátu. Clona je vyjádřena číslem f a její hodnoty se liší v závislosti na typu objektivu obvykle od f1.2 po f22.

Čím vyšší je clonové číslo, tím menší je otvor clony. Při fotografování v jasných světelných podmínkách budete používat vyšší číslo clony, abyste omezili množství světla, které vstupuje do fotoaparátu. Při vyšším clonovém čísle je pozadí stejně ostré jako popředí. Naopak, při fotografování ve slabém osvětlení použijete nižší clonové číslo, aby se clona otevřela a vy jste dostali do fotografie co nejvíce světla. Při nízkém clonovém čísle vzniká efekt rozostřeného pozadí.
Ukázka pozadí při nízkém a vysokém clonovém čísle. Zdroj: alhsdesign

Expoziční čas: Zachycení pohybu

Expoziční doba (resp. rychlost závěrky) je doba, po kterou je senzor fotoaparátu vystaven světlu. Čas je ve fotoaparátu zobrazován zlomky sekundy, obvykle od 30 sekund po 1/4000 sekundy. Tento faktor je klíčový při zachycení pohybu.

Krátká doba expozice
(např. 1/400) je vhodná pro zachycení pohybu bez rozmazání, zatímco dlouhá doba expozice (např. 1/15) může být použita k vytvoření dynamického zobrazení pohybu s efektem rozmazání. Je důležité mít na paměti, že dlouhou dobu expozice může způsobit i nežádoucí rozmazané fotografie, pokud je fotoaparát nestabilně držen v rukou. V tomto případě je vhodné použít stativ pro vyvarování se nežádoucímu rozmazání.
Ukázka nejkratšího a nejdelšího expozičního času

ISO: Citlivost na světlo 

ISO je míra citlivosti senzoru fotoaparátu na světlo. Pohybuje se v hodnotách od 100 do 6400. Vyšší ISO číslo znamená vyšší citlivost na světlo, což je užitečné při fotografování ve slabém osvětlení. Ovšem vyšší ISO číslo také přináší do fotografie více šumu/zrnitosti. Naopak nižší ISO číslo znamená nižší citlivost na světlo a méně šumu ve fotografii. Při nastavování ISO je důležité najít vyváženou hodnotu, která vám umožní dosáhnout dostatečné expozice bez přílišného šumu.

Expoziční trojúhelník pro dosažení vyvážených fotografií

Expoziční trojúhelník funguje tak, že tyto tři komponenty – clona, expoziční čas a ISO – spolupracují na dosažení správné expozice. Když změníte hodnotu jednoho z těchto faktorů, ovlivníte množství světla vstupujícího do fotoaparátu a tím i výsledný vzhled fotografie.

Chcete-li získat dobře vyváženou fotografii, musíte najít správné nastavení pro každý z těchto faktorů, aby bylo dosaženo správné expozice. Například, pokud fotíte v jasných světelných podmínkách, můžete použít vyšší číslo clony, rychlý čas expozice a nízké ISO číslo pro dosažení správné expozice. Naopak, při fotografování ve slabém osvětlení můžete použít nižší číslo clony, delší dobu expozice a vyšší ISO číslo pro získání dostatečné expozice.

Expoziční trojúhelník
Expoziční trojúhelník
Expozice fotografie jako taková se dá vyjádřit expoziční hodnotou (EV = Exposure Value). Vyjadřuje celkovou expozici bez ohledu na kombinaci proměnných.

Příklad: u fixního ISu 200 nastavíme clonu na f/2.8 a čas na 1/500. Expoziční hodnota (EV) je takto cca 11. Chceme-li více zaclonit, abychom měli řekněme hlubší ostrost, umíme nastavit clonu o jeden krok tmavší, tedy f/4 a vykompenzovat uzávěrku na 1/250. Expoziční hodnota zůstává na 11, fotografie je stále stejně světlá.

Zvýšíme-li hodnotu EV o 1, fotografie je 2x světlejší - světlejší o jeden krok. Takže pokud je EV 11 (např. ISO 200, f/2.8, 1/500), EV 12 (např. ISO 200, f/2.8, 1/250), bude 2x světlejší. Při čase to funguje logicky: 2x čas = 2x světlejší fotografie, tzn. při stejné cloně a ISu je 1/250 2x světlejší (o jeden krok) než 1/500. Clonové číslo (f/) vyjadřuje podíl topeniště objektivu a průměru čočky.

Kroky jsou většinou (f/1.4, 2, 2.8, 4, atd.). f/2.8 je o jeden exp. krok světlejší než f/4. ISO funguje tak, že 2x ISO je +1 EV, tzn. ISO 200 je 2x světlejší než ISO 100.

Tipy pro ovládání expozičního trojúhelníku

Ovládání expozičního trojúhelníku vyžaduje experimentování a zkoušení různých nastavení. Zde je několik tipů, které vám pomohou zvládnout expoziční trojúhelník:
  • Vyzkoušejte si jaký výsledek přinesou různé kombinace clony, expozičního času a ISO pro různé scény a podmínky osvětlení. Tímto způsobem zjistíte, jaké hodnoty fungují nejlépe a dostanete expoziční trojúhelník do ruky.  
  • Experimentujte s různými efekty, kterých můžete dosáhnout pomocí expozičního trojúhelníku jako je efekt rozmazání pohybu, bokeh, noční fotografie nebo malování světlem. Tyto efekty popustí uzdu vaší kreativitě a skvěle se při nich zabavíte.
  • Použijte histogram ve vašem fotoaparátu k ověření správné expozice. Histogram vám ukáže, zda je vaše fotografie podexponovaná (příliš tmavá) nebo přeexponovaná (příliš světlá). Na základě toho můžete upravit nastavení svého fotoaparátu.

Zobrazení podexponované, nadexponované a ideální expozice na histogramu Zdroj: Photography Pro
Výslednou expozici fotografie umíte ovlivnit nejen změnou clony, času nebo citlivosti, ale také tvz. ND filtrem (ND = Neutral Density), který se nasadí na objektiv. ND filtry jsou vždy označeny číslem (např. ND 2, ND 4), které vyjadřuje, kolikrát ztmaví obraz. Existují také variabilní ND filtry, kde lze úroveň ztmavení regulovat. ND filtry jsou praktické například. v situacích, kdy potřebujete při velmi světlé scéně použít široký otvor clony k rozostření pozadí, nebo prodloužit expoziční čas.

Nástroje na pomoc při zlepšování vašich dovedností

Chcete-li se zlepšit ve svých fotografických schopnostech, existuje několik zdrojů, které vám mohou pomoci:
  • Online tutoriály a kurzy: Na internetu najdete mnoho online tutoriálů a kurzů, které vám pomohou porozumět expozičnímu trojúhelníku a zlepšit vaše fotografické schopnosti. Kurzy na Skillmea vás provedou od úplných základů fotografie až po postprocess jednotlivých fotografií.
  • Fotografické komunity: Připojte se k fotografické komunitě na sociálních sítích a získejte zpětnou vazbu od zkušených fotografů. Tyto komunity vám mohou poskytnout užitečné rady a nápady pro zlepšení vaší práce. Mezi příklady patří facebookové skupiny Fotografovanie nás baví. 
Tím Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Zvládání stresu během zkoušek a způsoby, jak se efektivně a rychle učit
Vzdělávání
10.08.2023
Skillmea

Zvládání stresu během zkoušek a způsoby, jak se efektivně a rychle učit

Čekají tě zkoušky, písemky, testy či ústní přezkoušení a jsi ve stresu z toho, jak to zvládneš? Stres je tvůj nepřítel, a proto ti přinášíme užitečné tipy, jak se učit na zkoušky efektivně. Neexistuje univerzální strategie, platná pro všechny, jak se učit. Každý z nás je originál. Co dokonale funguje u jednoho, u druhého může skončit úplným fiaskem. Avšak s jasně nastavenými cíli, reálným plánem a pozitivní myslí se naučíš vše potřebné, získáš dobré hodnocení a tím, že splníš další ze svých cílů, zvedne se ti sebevědomí. Chceš vědět, jak se rychle učit? Inspiruj se našimi tipy. Prostředí je důležité Někteří z nás se rádi učí ve studentském pokoji a potřebují úplné ticho. Pro jiné je tato alternativa nepřípustná, protože v pokoji jsou lákadla v podobě mobilu, laptopu či playstation, a proto chodí studovat do knihovny. Dalším to skvěle pálí ve frekventovaném prostředí a zásadně získávají znalosti v rušných kavárnách. V závislosti na svých preferencích se tedy můžeš učit v přírodě na dece, v parku na lavičce nebo na rodičovské chatě na vesnici. Faktem je, že většina z nás je odkázána na to, připravovat se na zkoušky doma. Jak se lépe učit v domácím prostředí? • Klíčem je výběr vhodného studijního prostoru, který většinou vyžaduje stůl, ergonomickou židličku a ideální sezení u okna s dostatkem přirozeného světla. Jeho deficit a umělé osvětlení mají totiž vliv na hladinu energie i psychické rozpoložení. • Podstatné je, aby byl prostor pro učení uklizený. Je dokázáno, že řád má příznivý vliv na koncentraci. Nejste-li si jisti, které prostředí je pro tebe ideální, jednoduše jich vyzkoušej více a vyber si to, které se ti nejvíce osvědčí. Vytvoř si plán a časový harmonogram Jak se správně učit? Studijní plán by měl vycházet z tvých současných studijních návyků a stylu učení. Je na tobě, jestli se budeš učit každý den v několika blocích po 30 minut, nebo učení věnuješ tři dny v týdnu v trvání několika hodin. Při plánování nezapomeň zohlednit, v kterou dobu během dne jsi nejproduktivnější a zvládneš se toho naučit nejvíc. Tímto se vyhneš řešení problému, jak se přimět učit. Kromě toho jsou při plánování učení na zkoušky a vytváření časového harmonogramu důležité následující skutečnosti: • Časově vyhodnoť všechny důležité aktivity, kterým se musíš během týdne věnovat, jako vyučování, domácí práce či mimoškolní aktivity. Zjistíš, kolik času ti zbývá na učení. • Pokud je ho málo, některé aktivity z týdenního harmonogramu vyškrtni, odlož nebo deleguj na někoho jiného. • Naplánuj si, kolik času potřebuješ ke zvládnutí učiva na jednu zkoušku. • Vytvoř si plán, jehož součástí budou předměty na zkoušku is časovým intervalem, který jim věnuješ. • V rámci jednoho dne se věnuj jednomu předmětu, nebo je střídej. Závisí to na tvých preferencích. • Nezapomeň si nechat rezervu na opakování nebo na doučení, pokud se ti během týdne plán nečekaně naruší. • Na závěr svůj domácí studijní rozvrh na zkoušku zhodnoť a drž se ho. Nejde ti to? Prokrastinuješ? Nemáš chuť na učení? Jak se donutit učit? Jedním z možných řešení je vytvořit si rutinu. To znamená, že pokud tě čeká celý den učení, nevynechávej ranní rutiny. Nastav si budík na určitou dobu, věnuj se ranním rituálům a teprve potom se pusti do učení. Učíš se večer? I v tomto případě stav na rutiny před učením. Pokud chceš časový plán dodržet, eliminujte rozptýlení. Co je důležité? • Odstraň z dosahu to, co tě rozptyluje. Může jít o mobil, sociální sítě či rozečtenou knihu. • Ostatním členům domácnosti oznám, že se učíš, a popros je, aby tě nevyrušovali. • Pokud ti myšlenky bloudí kudy, udělej si krátkou přestávku, zacvič si a zhluboka dýchej, ideální při otevřeném okně. Mysli pozitivně Ne každý z nás dostal do vínku pozitivní mysl a vidíme sklenici spíše poloprázdnou než poloplnou. Avšak to neznamená, že tento stav je neměnný. Svůj život si vytváříme sami a vnitřní nastavení můžeme změnit seberozvojem. Pokud tě při učení pronásledují myšlenky, že nejsi dost dobrý, nebo se nedokážeš na zkoušku adekvátně připravit, vyzkoušej některou z následujících technik, které ti pomohou s přeprogramováním limitujících přesvědčení. • Výbornou volbou jsou pozitivní afirmace, tedy pozitivní prohlášení určená ke změně negativního vnitřního monologu. Nezapomínej si je opakovat pravidelně a použij při tom sebevědomý tón. • Další skvělou technikou je vizualizace, v jejímž rámci využiješ svou představivost ke splnění svého cíle. Můžeš si vizualizovat, jak úspěšně odpovídáš při zkoušce. Při vizualizaci zapoj všechny smysly a soustřeď se na detaily. • Za vyzkoušení stojí i neurolingvistické programování (NLP), které je o tom, že nejprve si představíš negativní chování a v zápětí ho nahradíš pozitivním obrazem. Důležité je, aby se negativní obraz ve tvé mysli zmenšoval. Nebo si představ, jak se rozbije na marné kousky a nahrazuje jej stále se zvětšující pozitivní obraz. Pokud chceš vědět více o těchto technikách a našem podvědomí, viz kurz Síla podvědomé mysli. [Pozitivní myšlení pomáhá] Zbav se stresu Jak se učit na zkoušky bez stresu? Přiměřená míra stresu nemusí být v některých případech k zahození, protože tě vyprovokuje k lepším výkonům. Avšak chronický stres škodí. Tipy, jak se zbavit stresu během zkouškového období• Vyzkoušej techniku hlubokého dýchání. • V rámci denního harmonogramu si vyčleň čas na fyzickou aktivitu v mírné aktivitě. Je dokázáno, že při rychlé chůzi, joggingu, jízdě na kole, plavání či bruslení se snižuje hladina stresových hormonů a naopak uvolňují se endorfiny. • Výbornou technikou pro lepší zvládání stresu je meditace, popřípadě modlitba. I vitamíny mohou pomociTo, jak se učit na vysoké škole bez stresu, závisí také na tvém životním stylu. Klíčem k úspěchu je zdravá, pestrá a vyvážená strava s dostatkem živin, které prospívají mozku, tedy podporují paměť a koncentraci. Vhodně sestavený jídelníček dokáže do určité míry eliminovat také stres. Pokud nevíš, jak má vypadat zdravý jídelníček, inspiruj se středomořskou potravinovou pyramidou nebo protizánětlivou dietou. Z vitamínů a adaptogenů stojí za vyzkoušení následující: • Vitamíny skupiny B mají zásadní vliv na činnost nervové soustavy. Vitamíny skupiny B se nacházejí v živočišných produktech, celých zrnech, ořechách a semenech. • Kognitivní funkce ovlivňuje i vitamín C. Spojuje se zejména se zlepšením pozornosti. Céčko je zastoupeno v ovoci a zelenině. • Deficit vitamínu D se spojuje se vznikem deprese a úzkosti. Je důležitý pro dobré soustředění. Dostatečnou dávku D vitamínu zajistí od jara do podzimu 30minutový pobyt na slunci bez opalovacího krému. • Adaptogeny pomáhají lidskému tělu zvládat zátěž v podobě stresu. Například rhodiola snižuje úroveň stresu i únavy a ashwagandha je také dobrá pro eliminaci stresu. Techniky učeníTo, jak se nejlépe učit, závisí i na zvolené technice učení. Určitě tě nepřekvapí, že těchto technik je několik a máš příležitost vybrat si tu, která ti nejvíc vyhovuje. Jaké máš možnosti? • Psaní poznámek pomůže vybrat si z výkladu či odborného textu nejdůležitější věci a zapamatovat si je. • Alternativou klasického psaní poznámek jsou myšlenkové mapy. • Oblíbené je také podtrhování a zvýrazňování v materiálech pro učení. • Za vyzkoušení stojí i opakování přečteného textu vlastními slovy tak, aby sis zapamatoval podstatu. • Používá se také vytváření obrazů, tedy vizualizace. • Populární je metoda kartiček podle tématu. • Učit se lze i pomocí zkušebních testů. Technika pomodoro zvýší efektivitu a eliminuje prokrastinaciTechnika pomodoro je pro tebe řešením, jak se učit rychleji, pokud je tvým problémem například prokrastinace. Avšak tuto techniku ocení všichni, kteří chtějí vedle učení stihnout i něco jiného. V čem spočívá její podstata? • Nejprve si připrav časovač, papír a pero. • Následně si nastav časovač například na 20 minut a pusti se do intenzivního učení. • Po uplynutí tohoto intervalu si na papír nakresli rajče a udělej si přestávku v trvání do 5 minut. • Tento postup opakuj několikrát. Jakmile máš na papíře 4 rajčata, udělej si přestávku v trvání 20 až 30 minut. • Následně se můžeš pustit do dalšího kola. [Technika pomodoro] Další užitečné tipy, jak se snadno učit Tipů, rad a návodů, jak se snadno učit, najdeš na internetu nepočítaně. Kromě výše zmíněného nezapomínej ani na tyto skutečnosti: • Opakování je matkou moudrosti. Ideální je, když si probrané učivo zopakuješ večer před spaním. • K učení patří také pravidelné přestávky, jinak se snižuje koncentrace, dochází ke vzniku únavy i frustrace. • Nepodceňuj délku a kvalitu spánku. Dospělý člověk potřebuje 7 až 9 hodin spánku v tiché, tmavé a chladné místnosti bez moderních technologií. Pokud chceš podpořit kvalitu spánku, vyhni se dvě hodiny před spaním modrému světlu. • Pozor i na dodržování pitného režimu. Žízeň je příznakem dehydratace, která se spojuje s poruchami koncentrace, únavou, podrážděností i bolestmi hlavy. • Ke zkouškám se postav zodpovědně, ale zároveň mysli na to, že když nejde o život, nejde o nic 🙂. Pokud se chceš o učení dozvědět víc, nebo potřebuješ vědět něco o psychologii učení se jazykům, dáváme ti do pozornosti kurz Psychologie učení se jazykům.
Modální slovesa v angličtině: která to jsou a kdy je používáme
Vzdělávání
22.07.2023
Tím Skillmea

Modální slovesa v angličtině: která to jsou a kdy je používáme

V angličtině existuje skupina sloves, kterou nazýváme modální slovesa. Jejich pochopení je rozhodujícím faktorem při budování si bezvadné a fluentní angličtiny. Pokud jste začátečník a tato slovesa jsou pro Vás španělskou vesnicí, nezoufejte! V tomto článku Vám odhalíme tajemství gramatiky a používání těchto sloves. Co jsou to ta „modální slovesa“?Modální slovesa mají úžasnou schopnost měnit význam jiných slov. Jedná se o pomocná slovesa, kterými vyjadřujeme schopnost, možnost, povinnost či povolení. Jejich správné používání Vám umožní se lépe přizpůsobit různým situacím a zlepší Vaši schopnost porozumět anglicky mluvícím osobám. Základní pravidla gramatiky pro modální slovesa1. Po modálních slovesech následují slovesa v infinitivu bez “to” - např. „I CAN swim.“, ne „I CAN TO swim.“ 2. Ve třetí osobě jednotného čísla nemají koncovku -s. - např. „He can swim.“, ne „He cans swim.“ 3. Modální slovesa nemění svou tvar v závislosti na čase - např. věta “You can buy me a dinner.” může referovat jak na přítomnost, tak i na budoucnost 4. Při otázkách a záporech není nutné používat pomocné sloveso “do” - např. “Can you swim?”, ne “Do you can swim?”  [Zdroj: Pexels] Použití modálních sloves ve větáchV angličtině známe deset hlavních modálních sloves. Jedná se o: 1. Can 2. Could 3. Must 4. May a Might 5. Will 6. Would 7. Shall 8. Should and Ought to Pojďme se spolu podívat na jejich jednotlivé použití: 1. Can Toto sloveso vyjadřuje určitou schopnost (např. I can play the piano.) 2. Could Modální sloveso could vyjadřuje možnost, minulou schopnost nebo požadavek (např. Could I use your car?) 3. Must Vyjadřuje povinnost nebo nutnost (např. You must study for the exam.) 4. May a Might Vyjadřují možnost nebo pravděpodobnost (např. It might/may rain.) 5. Will Když použijeme toto modální sloveso, znamená to, že určitý děj se určitě uskuteční (např. I will pay for your dinner.) 6. Would Toto sloveso používáme jednak pro minulost, jednak u podmínkových vět (např. If I had money, I would buy a yacht.) 7. Shall Toto modální sloveso se často používá v otázkách (např. Shall we go?) 8. Should nebo Ought to Jedná se o slovesa s podobným významem, která vyjadřují radu nebo doporučení (např. You should exercise more.) Modální slovesa jsou důležitou součástí anglického jazyka. Jejich gramatika má svá vlastní pravidla, která je třeba ovládat, protože jsou relativně stabilní a nezmění se v závislosti na čase, osobě nebo čísle. Přestože se mohou zdát na první pohled složité, s pravidelným cvičením a porozuměním základních pravidel se stanou Vašimi spojenci při komunikaci v anglickém jazyce. Pamatujte si, že ovládání modálních sloves je proces, který vyžaduje zejména trpělivost a cvičení.
Playwright vs Selenium vs Cypress: Který nástroj je nejlepší pro automatizované testování?
Vzdělávání
18.07.2023
Skillmea

Playwright vs Selenium vs Cypress: Který nástroj je nejlepší pro automatizované testování?

Automatizované testování může ušetřit čas a zvýšit efektivitu, ale pouze v případě, že používáte správný nástroj. Jeho výběr může být v dnešní době mnoha nástrojů složitý. V tomto článku se pokusím porovnat Playwright, Selenium a Cypress, abych vám pomohl získat přehled a zvolit ten nejlepší testovací nástroj pro vaše potřeby. Představení Playwright, Selenium a CypressSelenium Webdriver je z této trojice nejstarším a je jedním z nejpopulárnějších nástrojů pro automatizované testování webových aplikací. Je to open source projekt a nabízí kompatibility s různými programovacími jazyky (Java, Javascript, C#, Python, …). Selenium komunikuje s prohlížečem pomocí WebDriver protokolu což je W3C standard, který přijaly všechny prohlížeče. Pro testování se pomocí proxy serveru využívají skutečné prohlížeče. Díky tomu, že je Selenium na trhu již tak dlouho, má rozsáhlou komunitu uživatelů a řadu návodů a tutoriálů. Proto je s ním snazší začít. Selenium je skvělý nástroj, který se za ta léta podařilo vyladit. Přesto má však několik nevýhod, mezi něž patří například pomalejší spouštění testů, instalace a nastavení, nestabilita. V Selenium také neexistuje automatické čekání jako v případě Cypress a Playwright. Cypress je další moderní open source nástroj pro automatizované testování webových aplikací, který se zaměřuje na uživatelsky příjemné rozhraní. Je navržen tak, aby byl jednoduchý na používání, což znamená, že noví uživatelé mohou rychle začít s testováním bez velkého úsilí. Namísto použití WebDriver protokolu komunikuje s prohlížečem prostřednictvím volání Javascriptu v prohlížeči. Při spouštění testů Cypress otevře okno prohlížeče, které před očima vizuálně provádí test. Cypress je v podstatě webová aplikace, která testuje webové aplikace. Využívat jej umíš i pro integrační či API testování. Narozdíl od Playwrightu, nepodporuje testování ve více tabech prohlížeče a je omezen pouze na používání jednoho programovacího jazyka, a to JavaScriptu (TypeScriptu). Nevýhodou je také to, že některé pokročilejší funkce jsou placené. Playwright je moderní open source nástroj pro automatizované testování, který byl vyvinut společností Microsoft. Ta na něm neustále pracuje a vylepšuje na základě zpětné vazby od uživatelů. Playwright komunikuje s prohlížeči prostřednictvím debug protokolů (DevTools protokol pro Chrome a vlastní protokoly pro ostatní prohlížeče). To činí z Playwrightu nejrychlejší testovací framework z této trojice. Playwright má jedinečný přístup k prohlížečům což znamená, že namísto testování plnohodnotných prohlížečů jako jsou Chrome, Firefox a Safari testuje příslušná jádra prohlížečů: Chromium, Firefox (Gecko) a WebKit. A Chromium není totéž jako Chrome. To, že se netestuje na totožných prohlížečích, jaké mají na svých počítačích uživatelé může být pro někoho nevýhodou. Tak jako v Cypressu, i v Playwrightu umíš testovat API a podobně jako Selenium nabízí možnost psát testy v různých programovacích jazycích, takže uživatelé nejsou omezeni jen na jeden programovací jazyk, jako je tomu v případě Cypressu. Mezi přednosti Playwrightu patří hlavně jeho rychlost a snadná instalace a používání. Mezi jeho nejlepší funkce patří integrované vizuální testování, paralelní exekuce testů, generátor testů, trace viewer či nejnovější UI mód – ten umožňuje prozkoumat, spouštět a ladit testy pomocí cestování v čase. To, že je Playwright z této trojice nástrojů nejmladší, může znamenat, že má nejmenší uživatelskou základnu a člověk se těžko dopátrá k řešení nějakých problémů. Je tomu však naopak. Dokumentace na oficiální stránce je přehledná a podrobná. Microsoft po každém větším releasu připraví YouTube video, kde shrne nejnovější funkce spolu s krátkou demo ukázkou. A co se týče komunity, ta je na Discordu už dost velká a v případě nějakých problémů nebo nejasností se stačí zeptat a ostatní uživatelé s radostí poradí. ShrnutíSelenium je klasika, open source nástroj, se kterým kdysi začínal každý tester. Podporuje všechny hlavní prohlížeče a několik programovacích jazyků. Chybí mu však mnohé vychytávky, které zbylé dva moderní frameworky nabízejí. Cypress je oblíbený open source testovací framework. Je stabilní a jednoduchý na používání s podporou všech hlavních prohlížečů. Nabízí však možnost psát testy pouze v Javascriptu. Playwright je nejnovější open source testovací framework z této trojice. Rychle si získává oblibu pro svoji rychlost a inovace. Obsahuje všechny moderní funkce Cypress s vícejazykovou podporou jako Selenium. Který nástroj si vybrat?Shrnuli jsme si všechny tři momentálně nejpoužívanější testovací nástroje. Který z nich si vybrat? Nejlepší nástroj pro testování webových aplikací závisí především na vašich potřeb a preferencí. Všechny tři nástroje jsou skvělé, s výhodami i nevýhodami. V každém případě, automatizované testování je důležitou součástí vývoje webových a plikací a zvolení správného nástroje může mít zásadní vliv na efektivitu a spolehlivost testů. Nejlepší je si všechny tři nástroje vyzkoušet, a rozhodnout se na základě vlastních zkušeností a požadavků. Autorem článku je Michal Drajna.

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách