Zpět na blog
Vzdělávání

Vyhoření: Jak odhalit příznaky vyhoření?

Skillmea
19.12.2023
13 minut čtení
Vyhoření: Jak odhalit příznaky vyhoření?
Vyhoření není jen o neschopnosti pracovat, ale přenáší se do všech oblastí života, včetně společenského, partnerského a rodinného. Samozřejmě ovlivňuje i zdraví na fyzické úrovni, což se může projevit, například oslabenou imunitou a větší náchylností k respiračním onemocněním.

Vyhoření je na vzestupně i v roce 2023. Ve světě se realizovalo několik zjišťování, která tuto skutečnost potvrzují. Za zmínku stojí alespoň některé z nich. Americká psychologická asociace ještě v roce 2021 provedla průzkum, na jehož základě přišla s tím, že 3 z 5 pracovníků pociťují negativní dopady na fyzické a duševní zdraví v důsledku stresu v práci.

Zajímavá jsou i zjištění společnosti zdraví McKinsey. Ta v loňském roce zjišťovala v 15 zemích světa mezi 15 000 pracovníky, kolik z nich má příznaky vyhoření. Výsledek nebyl potěšující, protože až čtvrtina zaměstnanců disponovala symptomy syndromu vyhoření.
Zdroj: mckinsey.com
Zdroj: mckinsey.com

Zajímá tě, co je syndrom vyhoření, jaké jsou jeho příznaky, jak tuto náročnou situaci řešit a jaká je účinná prevence? V tom případě čti dál.

Co je syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření lze označit za stav, při kterém člověk pociťuje emocionální vyčerpání v důsledku stresu a tlaku v práci, které se vymklo zpod kontroly a neumí se ho zbavit. Emocionální vyčerpání se obvykle projevuje nechutí k práci a trávení času v zaměstnání, nízkou efektivitou i narušenými vztahy s ostatními.

To ovšem není všechno. Protože tělo, mysl a duše člověka jsou propojeny, syndrom vyhoření se projevuje i na fyzické úrovni, například nespavostí, trávicími obtížemi, nechutenstvím či sníženou obranyschopností.

Světová zdravotnická organizace považuje syndrom vyhoření za fenomén související s prací, a nikoli za nemoc. Týká se lidí v uspěchaném a stresujícím prostředí, kteří pociťují vyčerpání, ztrátu energie a nedostatek motivace. Definuje ho jako:„stav emocionálního, duševního a fyzického vyčerpání způsobeného chronickým stresem na pracovišti, který se nepodařilo úspěšně zvládnout“.

Vyhoření je tedy spojeno s pocity vyčerpání a nedostatku energie, negativismem a cynismem souvisejícím s prací, sníženým sebevědomím, nízkou profesionální efektivitou a odstupem od kolegů a klientů.

Proč vzniká vyhoření?

Lidské tělo je dokonalé. Jdeme-li však proti sobě, dává nám signály, že máme zpomalit a něco ve svém životě změnit. V tomto případě to znamená, například vyvážit rychlé pracovní tempo adekvátním odpočinkem.

Syndrom vyhoření tedy nevznikne ze dne na den.
Nejprve se vyskytuje přetížení, emocionální vyčerpání a snížená efektivnost při plnění úkolů. Pokud stres pokračuje a neumíš ho zvládat, postupně ztrácíš motivaci pracovat. Produktivita neustále klesá, znásobuje se únava a nedostatek energie. Přidávají se pocity beznaděje, cynismu a rozhořčení. To jsou zároveň nejčastější projevy vyhoření.

Proč vzniká vyhoření? Za hlavní příčinu lze považovat nerespektování signálů svého těla a pokračování ve stresujícím způsobu života, které nakonec vyústí do syndromu vyhoření. Klidně můžeme říci, že vyhoření je stav, kdy nám tělo řekne, že už nedokáže.

Příčiny syndromu vyhoření můžeme rozdělit do tří kategorií: 
  • Jsou to ty, které přímo souvisí s prací (nedostatek uznání, nízké finanční ohodnocení, monotónní nebo náročná práce, velký tlak…).
  • Roli však hraje i životní styl (nedostatek odpočinku, absence kvalitních vztahů, neschopnost říci ne, nedostatek spánku).
  • Opomenout nelze osobnostní rysy (perfekcionismus, pesimismus, pocit nadměrné kontroly a neochota delegovat povinnosti). 

Jak vzniká vyhoření?

Jak je uvedeno výše, symptomy syndromu vyhoření nevzniknou ze dne na den. Pokud na sobě zpozoruješ několik z následujících projevů, měl bys zbystřit pozornost. Odpověz si na tyto otázky:
  • Máš pocit, že ve tvém životě je více špatných dní než těch dobrých?
  • Pociťuješ nechuť starat se o svůj pracovní, partnerský, rodinný či společenský život?
  • Býváš často unavený a podrážděný ak tomu se přidávají problémy se spánkem?
  • Považuješ většinu úkolů, kterým se věnuješ, za zbytečné či nudné, tedy nevidíš v nich smysl?
  • Cítíš se být zbytečný či nedoceněný?

Pokud si na většinu otázek odpověděl kladně, ber to jako upozornění.

Rovněž při hledání odpovědi na otázku, jak vzniká vyhoření, si posviť na faktory zodpovědné za tento stav. Jaké jsou hlavní příčiny syndromu vyhoření?
  • nadměrný pracovní tlak,
  • negativní mezilidské vztahy,
  • neschopnost zvládat úkoly,
  • nadměrný pocit zodpovědnosti,
  • dlouhá pracovní doba a
  • chronický emocionální stres.

Symptomy syndromu vyhoření nevzniknou ze dne na den. Zdroj:Pexels
Symptomy syndromu vyhoření nevzniknou ze dne na den. Zdroj:Pexels

Příznaky vyhoření

Příznaky vyhoření můžeme rozdělit do následujících tří kategorií:
  • Emocionální příznaky zahrnují pocity stresu, vyčerpání, nedostatek nadšení, smutek, sklíčenost, beznaděj, podrážděnost, nespokojenost, absence cílů, nechuť chodit do práce. Co se týče postoje k životu, jde o pesimismus, obviňování druhých, narušené vztahy, vyhýbání se problémům, nízká sebedůvěra.
  • Behaviorální projevy zahrnují, například preferování samoty, paranoia ve vztahu k druhým (domýšlení si), změny nálad, impulzivní chování, nedostatek koncentrace.
  • Fyzické příznaky stavu vyhoření jsou, například problémy se spánkem, tloustnutí nebo hubnutí, snížená imunita, sklon k nadměrnému pití alkoholu, únava, nedostatek energie, bolesti hlavy a svalů.

Kromě toho mohou mezi příznaky vyhoření patřit i prokrastinace, špatný time management, zpoždění do práce či nechuť ráno vstát a jít do práce.

Chceš se dozvědět o syndromu vyhoření víc? Dáváme ti do pozornosti náš online kurz Syndrom vyhoření. Dozvíš se v něm vše od varovných příznaků, přes prevenci až po samotné řešení problému.

Stav vyhoření a jeho projevy

Projevy stavu vyhoření už znáš. Patří sem, například:
  • emocionální vyčerpání,
  • depersonalizace a
  • nízká sebeúcta.

Kromě toho bys měl vědět, že syndrom vyhoření má 5 fází, které s těmito symptomy souvisejí. Které jsou to?
  • Fáze líbánek je období, kdy zvládáš pracovní tlak. Většinou jde o období nástupu do nové práce, kdy jsi ochoten makat a snažíš se dělat maximum proto, abys zapadl do kolektivu.
  • Fáze probouzení nastává tehdy, když máš očekávání, avšak ta nejsou naplněná. Uvědomuješ si, že ve tvé práci je nerovnováha mezi výkonem a odměnou, resp. uznáním. Objevují se i pocity viny, že to nezvládáš.
  • Fáze vyhoření je považována za první stadium syndromu vyhoření. Tehdy jsi podrážděný, držíš si odstup od ostatních, stěžuješ si a máš sklony ke kritice.
  • Úplné vyhoření nastane tehdy, když jsi totálně vyčerpaný, cítíš beznaděj, sebevědomí máš na bodě mrazu. Máš pocit, že absolutně nic nezvládáš. Chybí ti nadšení pro cokoli.
  • Fenomén Phoenix je fáze, která je o tom, že hledáš řešení svého problému, odpočíváš, učíš se zvládat stres a hlavně hledáš rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Jak předejít vyhoření?

I v tomto případě platí, že nejlepší prevencí je poslouchat svoji intuici a brát v úvahu signály svého těla. Pokud zjistíš, že ti práce přerůstá přes hlavu, vždy máš několik možností, jak tento problém řešit. Které jsou to?
  • Prodiskutuj svůj problém s nadřízeným i kolegy, nezůstávej ticho. Požádej je, například o rovnoměrnější rozdělení úkolů.
  • Promluv si o svých problémech s člověkem, kterému důvěřuješ. Může se jednat o rodinného příslušníka, dobrého přítele, kouče či psychologa.
  • Dopřej si více aktivního odpočinku. Výbornou volbou je pravidelné cvičení na čerstvém vzduchu.
  • Udělej všechno proto, abys měl denně 30 minut pouze pro sebe, které věnuješ ranním či večerním rituálům, čtení knih či jiným relaxačním aktivitám.
  • Snaž se, abys měl kvalitní spánek v trvání 7 až 8 hodin. Pokud máš problémy s usínáním, nebo se v noci budíš, jdi se před spánkem projít, dej si bylinkový čaj na dobrý spánek, medituj nebo dělej relaxační techniky.
  • Osvůj si všímavost, tedy se snaž žít tady a teď, aby sis hlavu nezatěžoval tím, co bylo nebo bude. Pomůže ti i náš online kurz Mindfulness v práci.
  • Stanov si životní priority. Mysli na to, že život je příliš krátký na to, abys ho trávil zejména v práci na úkor svého osobního života.
  • Nepodceňuj složení svého jídelníčku, protože to, co jíš, se odráží i na tvém psychickém rozpoložení.

Jak bojovat proti vyhoření?

Syndrom vyhoření je klíčové včas rozpoznat, abys nespadl do té nejhorší fáze. Čím dříve se ti to povede, tím lépe. Pokud včas přijdeš na to, že máš problém, můžeš hledat řešení, například si vzít volno, požádat o méně pracovních úkolů či kratší pracovní dobu. Neméně důležité je také naučit se zvládat stres, starat se o své fyzické a duševní zdraví.

Aktivní život a odpočinek: Jak najít rovnováhu?

Žijeme v době, kdy je kladen důraz na výkon. Toužíme po úspěchu, luxusním bydlení či nejmodernějším autě. Nejednou nás tyto touhy dovedou ke zdravotním problémům, kterými nám naše tělo říká NE. V těch chvílích si uvědomíme, že to, na čem opravdu záleží je zdraví a kvalitní vztahy.

Jak najít rovnováhu v životě?
Snad tím prvním krokem je překopání životních priorit a uvědomění si toho, že jsme smrtelní. Nikdo z nás zde nebude věčně a život plyne neuvěřitelně rychle, a proto bychom ho měli opravdu ŽÍT a nenahánět se za tím, co nám skutečné štěstí nepřinese.

Jakmile si uvědomíš, jaké jsou tvé priority, přizpůsobíš jim svůj život, začnou se v něm dít zázraky. Zjistíš, jak úžasné je těšit se z maličkostí a prožívat každou jednu chvíli naplno.

Zároveň nezapomínej, že jedním ze způsobů, jak žít šťastně a předcházet syndromu vyhoření, je seberozvoj. Spousta zajímavých kurzů z této oblasti najdeš iv naší nabídce.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by tě zajímat

Novinky v Java 18
Vzdělávání
06.12.2023
Tím Skillmea

Novinky v Java 18

V tomto článku se podíváme na změny, které přinesla Java 18. Kódování textůV první řadě se změnilo základní nastavení kódování. Pokud jsi dosud pracoval na Windowsu a vytvářel si soubor například přes FileWriter tak kódování textu bylo uloženo ve formátu Windows-1252. Pokud si vytvářel soubor na Linuxu nebo Macu tak data byla uložena ve formátu UTF-8. Nyní i když jsi na Windowsu, tak základní kódování je nastaveno na UTF-8. Jednoduchý web serverJava 18 představila příkaz jwebserver v příkazovém řádku. Tento příkaz spustí minimalistický webový server pro snadné testování. Tento server lze vytvořit také programově pomocí metody SimpleFileServer.createFileServer. Pattern matching ve switchVe verzi 18 je stále v preview fázi. Tato funkce umožňuje použít switch flexibilněji, zejména s prací s typy v době příkazu. Zde jsou další příklady pro ilustraci: Switch nad, který pracuje s různými typy objektů: switch (obj) { case Integer i -> System.out.println("Integer: " + i); case String s -> System.out.println("String: " + s); case null -> System.out.println("It's null!"); default -> System.out.println("Unknown type"); } Switch, který pracuje s objekty a s takzvanými guards, což jsou další logické požadavky: switch (obj) { case String s && s.length() > 5 -> System.out.println("Long string: " + s); case String s -> System.out.println("Short string: " + s); case Integer i && i > 10 -> System.out.println("Large integer: " + i); default -> System.out.println("Other"); }V tomto příkladu řádek, který sleduje, zda je délka stringu větší než 5 dominuje nad druhým časem, který řeší jen zda je s String. Pokud bych je vyměnil switch (obj) { case String s -> System.out.println("Short string: " + s); case String s && s.length() > 5 -> System.out.println("Long string: " + s); case Integer i && i > 10 -> System.out.println("Large integer: " + i); default -> System.out.println("Other"); }tak druhý řádek by byl chybový a hláška zní: Label je dominated by a preceding case label 'String s' Switch, který pracuje se sealed třídami: sealed interface Shape permits Circle, Rectangle {} final class Circle implements Shape { } final class Rectangle implements Shape { } A switch, který může pracovat se specifickými subtypy třídy Shape: Shape shape = new Circle(); switch (shape) { case Circle c -> System.out.println("It's a circle"); case Rectangle r -> System.out.println("It's a rectangle"); }
Podmínkové věty v angličtině
Vzdělávání
29.11.2023
Tím Skillmea

Podmínkové věty v angličtině

Pokud jste se začali učit angličtinu, určitě jste narazili na tzv. podmínkové věty. Tyto gramatické konstrukce mají v anglickém jazyce důležitou roli. V učebnicích bychom je mohli najít i pod názvy jako jsou kondicionály či podmiňovací způsob. Tento typ souvětí nám pomáhá vyjádřit různé druhy podmínek, předpokladů či důsledků. Podmiňovací způsob nám dává v angličtině možnost spekulovat o tom, co se stane, co se mohlo stát a co bychom si přáli, aby se stalo. Jedná se o typ souvětí, které v drtivé většině obsahují slovíčko „if“. Kondicionály známe čtyři: nultý, první, druhý a třetí. Každý z nich vyjadřuje jiný význam a používá se v různých situacích. Začátečníkům však budou stačit první tři. 🙂 Nultý kondicionálNultý kondicionál se skládá ze dvou částí: podmínky a důsledku. Tento typ kondicionálu se používá k vyjádření obecných faktů. Příklad: If you heat ice, it melts. V uvedené větě je třeba si všimnout hned několika věcí. V první řadě jde o 100% fakt, který je vědecky potvrzen. V takovém případě je použití nultého kondicionálu tou správnou volbou. Za druhé jde o gramatiku. Při použití nultého kondicionálu je správným časem v obou větách jednoduchý přítomný čas (present simple). Častou chybou mnoha studentů je použití příštího času. První kondicionálDále přejděme k první podmínkové větě. Příklad: If it rains tomorrow, I will stay at home. U tohoto typu podmínkové věty je ve hře pravděpodobnost a náhoda. Výsledek už nemusí být stoprocentní jako u nultého kondicionálu. První podmínková věta se tvoří tak, že v podmínkové části věty (if) se použije přítomný jednoduchý čas (present simple) a v důsledkové části věty se použije příští čas (will). Druhý kondicionálTento kondicionál, resp. podmínkovou větu používáme k vyjádření našich představ, tužeb a bohužel jejich častého nenaplnění. Příklad: If I won the lottery, I would be a millionaire. Podmínková část obsahuje if a následuje za ní minulý jednoduchý čas (past simple). Důsledková část věty je vyjádřena pomocným slovesem would, po kterém následuje sloveso v základním tvaru. Tipy na závěrV tomto článku jsme spolu prozkoumali různé podmínkové věty a naučili se, jak je správně používat. Podmínkové věty jsou nedílnou součástí anglického jazyka. Výhodou jejich používání v hovorové řeči je přesnější a jasnější vyjádření našich předpokladů a možných budoucích scénářů. V angličtině totiž platí pouze jediné pravidlo – nepřestávat na sobě pracovat! V tom vám mohou pomoci také naše online kurzy.
Excel funkce VLOOKUP
Vzdělávání
17.11.2023
Skillmea

Excel funkce VLOOKUP

Excel funkce VLOOKUP patří mezi 10 nejoblíbenějších funkcí tabulkového procesoru. Přestože dokáže usnadnit práci v tabulkových záznamech a vůbec není složitá, mnohým stále nahání strach. Co byste o ní měli vědět? Společnost Acuity Training provedla v loňském roce průzkum, ve kterém oslovila 1 000 kancelářských pracovníků využívajících MS Excel. Chtěli zjistit například to, do jaké míry jim usnadňuje práci nebo jaké jsou jejich dovednosti v tomto směru. Mezi nejzajímavější zjištění patří, že až 66 procent pracovníků v kanceláři používá Excel alespoň jednou za hodinu a 38 procent své pracovní doby věnují právě Excelu. Z průzkumu vyplynulo i to, že pouze 48 procent uživatelů absolvovalo nějaké formální školení tohoto tabulkového procesoru. Určitě zaujme i skutečnost, že dvakrát do týdne žádají o radu kolegů. Kromě toho si 57 procent dotázaných myslí, že patří mezi středně pokročilé uživatele Excelu. Máte pocit, že stále dostatečně neovládáte Excel a jeho funkce? V tom případě si dnes společně rozšíříme obzory a podíváme se na jednu z nejoblíbenějších funkcí, kterou je VLOOKUP.[Zdroj: freepik.com] Kategorie funkcí Excelu. Znáte je?Funkce v Excelu se rozdělují do více kategorií. Jsou to, například: • funkce pro podporu kompatibility, • funkce databáze, • funkce data a času, • technické funkce, • finanční funkce, • informační funkce, • logické funkce a • další. Za zmínku rozhodně stojí i 10 nejoblíbenějších Excel funkcí, o kterých si uživatelé nejčastěji hledají informace. Jedná se například o funkce SUM, VLOOKUP, LOOKUP, MATCH, CHOOSE, DATE či DAYS. V tomto článku si posvítíme na jednu z nich, kterou je VLOOKUP a patří do kategorie vyhledávacích funkcí.[Zdroj: freepik.com] Co je to VLOOKUP? Microsoft support vysvětluje funkci VLOOKUP následovně: “Tato funkce se používá, pokud potřebujete vyhledat položky v tabulce nebo rozsahu podle řádku. Můžete například vyhledat příjmení zaměstnance podle jeho čísla, nebo vyhledat jeho telefonní číslo prostřednictvím vyhledávání jeho příjmení (stejně jako v telefonním seznamu). To znamená, že Excel VLOOKUP funkce lze použít v situacích, kdy potřebujete najít hodnotu v databázi na základě zvoleného identifikátoru, nebo porovnat dvě tabulky, doplňovat v nich údaje a podobně. Použití VLOOKUP funkceShrneme-li to, pak VLOOKUP funkce slouží k vyhledávání údajů v seznamu položek ak propojení (spojení) dvou tabulek či databází. Užitečná je i při porovnávání dvou tabulek a zjišťování jejich odlišností. Lze použít i pro rozdělení údajů podle hodnot do určitých skupin. VLOOKUP pomůže v situacích, kdy například: • Potřebujete vyhledat cenu části automobilu podle jejího číselného označení. • Hledáte jméno zaměstnance na základě jeho identifikačního čísla. • Zjišťujete telefonní číslo zaměstnance podle jeho příjmení. • Při objednávání zboží potřebujete zadat číslo zboží, jeho název a jednotkovou cenu, přičemž název a cena jsou uloženy v jiném listu. Funkce VLOOKUP umožní jejich automatické doplnění.[Zdroj: freepik.com] Návod k použití VLOOKUP funkceHledáte VLOOKUP návod k použití, který je jednoduchý a zvládnutelný i pro začátečníky? Máme pro vás několik užitečných tipů. Využijte podporu MicrosoftuZákladní informace o použití funkce VLOOKUP is návodem naleznete na stránkách Microsoftu, jehož součástí je i následující video manuál: https://www.youtube.com/watch?v=aJXgqNhRWMM V návodu naleznete také praktické příklady VLOOKUP funkce a odpovědi na řešení běžných problémů. Vyzkoušejte to s námiNabízíme vám online kurz Microsoft Office Excel 365: funkcie a vzorce, ve kterém se seznámíte s kompletní prací s nejvíce používanými vzorci a výpočty v Excelu. Osvojíte si základní tvoření výpočtů, výpočtů s procenty, statistické výpočty a mnoho dalšího. Samozřejmě, součástí kurzu jsou také vyhledávací funkce, jako například VLOOKUP, HLOOKUP, IFERROR, INDEX a MATCH, CHOOSE a další. V závěru si můžete své znalosti otestovat. Příklad VLOOKUP naleznete také v článku Excel funkce VLOOKUP.  Další užitečné funkce ExceluFunkce Excel VLOOKUP slouží k vyhledávání hodnot. Avšak dostupná je i její vylepšená verze, kterou je XLOOKUP. Její předností je to, že funguje v libovolném směru a ve výchozím nastavení vrací přesné shody. Tím pádem je jednodušší a pohodlnější pro používání. Samozřejmě, Excel disponuje řadou funkcí, se kterými se můžete naučit pracovat v našich online kurzech MS Office. Zdroje:  https://support.microsoft.com/sk-sk/office/vlookup-funkcia-0bbc8083-26fe-4963-8ab8-93a18ad188a1 https://support.microsoft.com/sk-sk/office/zoznam-funkci%C3%AD-excelu-pod%C4%BEa-kateg%C3%B3rie-5f91f4e9-7b42-46d2-9bd1-63f26a86c0eb https://skillmea.sk/blog/excel-funkcia-vlookup

Nezmeškej info o nových kurzech a speciálních nabídkách